A bankok többsége áthárítja az új adót

Vágólapra másolva!
A bankok a januártól életbe lépett kondíciós listáik szerint már részben, a következő hetekben várható további módosításokkal pedig lényegében teljes egészében továbbhárítják majd ügyfeleikre a tranzakciós illeték miatti terheket - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A nem készpénzes banki műveleteket terhelő kétezrelékes, illetve a készpénzes banki műveleteket terhelő háromezrelékes tranzakciós illetéket a bankok többsége a januári kondíciós listák szerint már részben áthárítja az ügyfelekre, és a következő hetekben várhatóan teljes egészében is sor kerül majd a lépésre. A bankok tehát nem nyelik le a tranzakciókra kivetett újabb sarcot, hiszen arra már egyre kevesebb lehetőségük van.

A banki különadók kivetése, ráadásul annak rendszerben való bennragadása mellett a devizahitelesek megmentését célzó lépések is egyszeri nagy terheket róttak a bankszektorra, mely ezektől eltekintve is alapvetően kedvezőtlen külső környezettel szembesül.

A kormány idén 340 milliárd forintot tervez beszedni tranzakciós illeték formájában, amiből 80 milliárd forintnyi összeggel a Magyar Államkincstárat terheli. A bankokra jutó maradék összeg a pénzforgalmi szolgáltatások (2009-es) 150-160 milliárd forintos nyeresége helyett 100-110 milliárd forintos veszteséget eredményezne. A bankoknak jelenleg ekkora mozgásterük nincs, így a kondíciós listák alapján mutatkozó változások nem jelenthetnek akkora meglepetést a korábbi várakozásokhoz képest.