Egyre közelebb a 300 forintos euró

Vágólapra másolva!
Pénteken 297 forint felett is jegyezték az eurót, amire hét hónapja nem volt példa. A hazai deviza sokkal gyengébben teljesít az elmúlt napokban, mint a régiós fizetőeszközök.
Vágólapra másolva!

Az eurót péntek este 296 forint közelében jegyzik, de napközben 297 felett is járt a kurzus. A forint a hét második felében gyengült jelentősen, szerdán még 290 forint alatt is kereskedtek a közös európai devizával.

A forint teljesített a legrosszabbul a régiós devizák közül az elmúlt napokban, vagyis a gyengülésében elsősorban belföldi okok játszottak szerepet. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter többször is hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) azokat az eszközöket kellene alkalmaznia, amiket a nemzetközi jegybankok is bevetnek a gazdasági növekedés elősegítése érdekében. Elemzők szerint márciusban - Simor András MNB-elnök mandátumának lejárta után - az MNB-ben is elkezdődhet az unortodox monetáris politika, ami tovább gyengítheti a forintot.

A hazai deviza esésében az is szerepet játszik, hogy az MNB monetáris tanácsa külső tagjai elemzők szerint újabb kamatvágásokat hajthat végre, ez pedig mérsékli a forint vonzerejét. A hazai deviza kamattartalma folyamatosan csökken az euróval szemben. Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön 0,75 százalékon tartotta az alapkamatot, és Mario Draghi elnök szerint egyhangú döntés született.

"Mario Draghi megismételte tavaly szeptemberi mutatványát és robosztus euró ralit indított be beszédével" - írta elemzésében Soós Róbert. Az XTB Magyarország piaci elemzője kiemelte: a tartalom okozott némi meglepetést, hiszen kamatvágásról egyáltalán nem volt szó, ráadásul 2013-tól a gazdasági élénkülés lassú beindulására számít az EKB az eurózónában. "Az üzenet optimizmusra adott okot, ennek hossza azonban kétséges. A piacok mostantól ismét jobban hegyezhetik fülüket a reálgazdasági mutatókra, hiszen az EKB-tól támaszt egy jó ideig most nem várhatnak" - vélekedett Soós Róbert.

A 300 forint közelébe kerülő euró pedig arra figyelmeztetheti a monetáris tanács külső tagjait - akik az előző öt hónapban minden alkalommal 25 bázispontos kamatcsökkentésre szavaztak -, hogy érdemes lehet megfontolni januárban az 5,75 százalékos irányadó kamat tartást. A kamat további csökkentése fokozhatja a forint sérülékenységét, míg a kamattartás pozitív hatást gyakorolna az árfolyamra.
A következő hetekben a költségvetés is a figyelem középpontjába kerülhet, hiszen a választások közeledtével a kormányok hajlamosak arra, hogy elengedjék a hiányt. A piaci szereplők tehát fokozottan figyelhetnek arra, hogy továbbra is a GDP 3 százaléka alatt marad-e a hazai költségvetési hiány. Ez az alapja annak, hogy az Európai Unió megszüntesse a túlzottdeficit-eljárást Magyarországgal szemben.