Nem fogynak a számítógépek, vergődik a Microsoft

Vágólapra másolva!
2001 óta nem mutatott éves alapon visszaesést a személyi számítógépek globális értékesítése, 2012-ben azonban 3,2 százalékkal zsugorodtak az eladások. A szoftvergyártók közül a Microsoftnak további gondot okoz, hogy részesedése tovább olvadt az újonnan értékesített PC-k között. A társaság tájékoztatása szerint a nemrégiben piacra dobott Windows 8-as operációs rendszer ugyan jól fogy, de elemzői vélemények szerint a termék nem lesz a következő negyedévekben a vállalat katalizátora.
Vágólapra másolva!

Visszaesik a számítógépek értékesítése

2012 negyedik negyedévében a PC eladások 6,4 százalékkal estek vissza az előző év azonos időszakához képest az IDC közleménye szerint. A piackutatással foglalkozó cég ezzel szemben "csupán" 4,4 százalékos erózióra számított.

Az egész évet tekintve sem kedvezőbb a kép, 2012-ben összesen 89,8 millió személyi számítógépet értékesítettek a PC-gyártók, ami 3,2 százalékos visszaesést jelent 2011-hez képest. Az IDC adatai szerint ez az első visszaesésnek számít 2001 óta.

A Microsoft számára kedvezőtlen hír, hogy a 2012 utolsó negyedévében értékesített számítógépek között 11 százalékkal esett vissza a Windows operációs rendszerrel futó eszközök aránya. Annak ellenére teljesített gyengén a szoftvergyártó, hogy ezalatt került a boltok polcaira a legfrissebb rendszere, a Windows 8.

Jól halad a Windows 8 értékesítése, de ez nem elég

A Microsoft szerint azonban jól halad az új, Windows 8-as operációs rendszer értékesítése, a bevezetés óta eltelt 10 hét alatt 60 millió darabot adtak el belőle. A számok összhangban állnak a 3 éve piacra dobott Windows 7 rendszer értékesítésével, míg az ezt megelőző Vista rendszernél máris jobban teljesít, ugyanis utóbbi esetében mintegy 100 napot vett igénybe, hogy összejöjjön a 40 milliós eladás.

A piacot egyelőre nem győzte meg az október 26-án piacra dobot Windows 8 operációs rendszer, azóta bő 7 százalékkal került lejjebb a Microsoft árfolyama. Elemzői vélemények szerint sem lesz az új Windows az elkövetkezendő negyedévekben a Miscrosoft katalizátora, sőt, az eddigi húzószegmensnek bizonyuló vállalti üzletág is lassulás elé nézhet.

Microsoft (Nasdaq)

Forrás: [origo]