Vágólapra másolva!
Tegnapi záróértékük körül csordogálnak az európai részvényindexek, melyek többnyire a bányaipari cégek esése miatt elvesztették reggel megszerzett kisebb előnyüket. Amerikában szintén nem lehet nagy elmozdulásokra készülni a határidős indexek alapján, a Wells Fargo vártnál kissé jobb gyorsjelentése egyedül valószínűleg nem tudja meghozni a nagyobb vételi kedvet. A dollár nincs jó formában, és már 10 havi mélypontján mozog az euróval szemben. Itthon a BUX szintén stagnál a viszonylag eseménytelen kereskedés során, bár az OTP gyengülése, valamint a forint nagyobb esése nincs rá jó hatással. A hazai fizetőeszköz az euróval szemben héthavi mélypontjára, a svájci frankkal szemben pedig karácsony óta nem látott szintekre került. 
Vágólapra másolva!

Nem tud javítani a forint

Továbbra is tegnapi záróértéke körül mocorog a magyar részvényindex, mely a nyitás utáni emelkedés után visszacsúszott az európai piacokkal együtt. Ebben az OTP gyengülése is szerepet játszik, a bankpapír már 0,9 százalékos mínuszban mozog. A régióban nagyobb lemaradásban van az osztrák ATX index, melyet főleg a Telekom Austria 2 százalékos, valamint a Raiffeisen Bank 1,7 százalékos zuhanása ránt egyre mélyebbre.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül így az OTP-re hat eddig leginkább az európai hangulat romlása. A MOL 0,7 százalékos emelkedése egyedül nem tudja visszahúzni a BUX-ot.

A Magyar Telekom is 0,3 százalékos mínuszba került a korábbi emelkedése után. A telekomcéggel kapcsolatos hír, hogy szakított az elektronikus útdíjrendszer kiépítésére kiírt tender győztesével, a Getronics-sal a norvég partnere a Népszabadság információi szerint. Mivel pótlására a törvény szerint nincs lehetőség, így akár a Magyar Telekom leánya is új befutó lehet a tenderen

Az Egis-nek kitart a tegnapi lendülete, és a gyógyszerpapír 0,7 százalékos pluszban forog. A Richter nagyon kicsivel tegnapi záróértéke felett mozog.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Synergon 1,1 százalékkal került lejjebb, így a papír korrigálja a tegnapi megugrását. A cég felől kiváló hírek érkeznek, tegnap 2 milliárd forintos támogatást nyertek el, pénzből adatközpontot építenek, amihez egy ma reggeli bejelentés szerint már a szükséges hitelmegállapodásokat is megkötötték. Azonban a befektetők az elmúlt évek negatív tapasztalatai miatt már óvatosakbbak a nagy növekedési sztorik ígéretével, az adatközponti beruházással az eladósodás útjára lépő Synergon építkezését is sokáig fenntartásokkal kezelhetik.

Ezen túl az E-Star elgyengült, és már1,8 százalékos esésben mozog. A cég tegnap este közzétett december havi helyzetjelentése szerint a hónap során a hidegebb időjárás miatt javulni tudott az E-Star eredményessége. Mind az árbevétel, mind a közzétett eredmény sorok jobbak lettek az előző hónapoknál.

A forint továbbra is héthavi mélypontján mozog az euróval szemben, és már a 297-es szintnél jár a kurzusa. A nagyobb gyengülés még reggel kezdődött, ami tovább folytatódott, ahogy a nemzetközi részvénypiacokon is kezdett elromlani a hangulat. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is gyengülni kezdett, a dollár/forint kurzusa 222,7 fölött, a svájci franké pedig már 244,4 fölött jár, ami ebben az esetben kéthetes mélypontnak felel meg.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nincs nagy mozgás Európában

Szűk sávban mozognak az európai részvényindexek, melyek nagyjából eltűntették nyitás után összeszedett pluszaikat. A gyengülés többnyire a bányaipari cégek vezetésével következett be, mivel a vártnál nagyobb kínai infáció elhalványította az esélyét a kínai monetáris politika könnyítésének. Kína ugyanis a világ legnagyobb nyersanyag importőrének számít, és a héthónapos csúcsán lévő infláció miatt valószínűtlenebb, hogy monetáris lazítással pörgessék fel a gazdaságot, ami ezeknek a vállalatoknak a kilátásait is ronthatja.

Ezek következtében a legnagyobb bányaipari cégek közül a BHP Biliton árfolyama 2,7 százalékkal, a Kazakhmys-é 1,8 százalékkal, az Anglo American-é 1,8 százalékkal, a Rio Tinto-é pedig 1,3 százalékkal került lejjebb, jelentősen rontva a londoni FTSE teljesítményét.

A gyengülést a vártnál gyengébb brit makroadat is segített előidézni, az Egyesült Királyság ipari kibocsátása csak 0,3 százalékkal nőtt novemberben, miközben előzetesen fél százalékos emelkedést vártak.

Forrás: [origo]

A Volkswagen 0,9 százalékot drágult, miután a cég rendkívül jó évet zárt tavaly, az autógyár, 5,74 millió értékesített gépjárművel történelmi csúcsot állított fel.

A Nokia a tegnapi száguldását követően kifulladni látszik, és már csak tegnapi záróértéke körül forog. Az árfolyam az utolsó fél év során mintegy 150 százalékkal(!) került feljebb, mely tegnap az előzetes negyedik negyedéves jelentés közzétételétől kapott újabb lökést. Emiatt a Credit Suisse 2,5 euróra emelte a részvényekre vonatkozó célárát a korábbi 1,85 euróról.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]

10 havi mélypontján a dollár

Amerikában az európai börzékhez hasonlóan nem lehet nagyobb elmozdulásokra számítani nyitás után, és a tegnapi záróértékek körül indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján. Az S&P 500 tegnapi csúcsdöntése után egyelőre úgy néz ki, nem folytatják útjukat felfelé az indexek.

A dollár viszont már 1,334-nél mozog az euróval szemben, ami tavaly március óta nem látott mélypontnak felel meg az esetében.

A dollár gyengülése egyelőre nem fejti ki kedvező hatását a nyersanyagok piacán, ahol kisebb gyengülés következik be. Az arany 0,3 százalékkal került lejjebb, és 1672 dollár körül mozog a kurzusa, míg a WTI olaj 0,4 százalékos gyengülés után 93,5 dollár körül mozog.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

A Ford 1,2 százalékos pluszban mozog a nyitás előtti kereskedésben, miután az autógyártó további 2200 embert venne fel nagyratörő terveihez.

A Wells Fargo a vártnál kissé jobb számokat tett közzé gyorsjelentésében. A bank egy részvényre jutó nyeresége a negyedik negyedévben 91 centen alakult, miközben csak 89 centet vártak előzetesen. A részvény ennek ellenére 0,9 százalékos mínuszban készül nyitni.

További hír, hogy a Chevron negyedik negyedéves profitja lényegesen meghaladhatja a harmadik negyedévben elért szinteket a menedzsment szerint. Főként a növekvő olajárak, a finomítói szegmens jó teljesítménye, illetve egy gázmező elcseréléséhez kapcsolódó 1,4 milliárd dolláros tétel dobhatja meg az előző három havi teljesítményt.