Rekord évet zárt 2012-ben a Volkswagen

Vágólapra másolva!
Rendkívül jó évet zárt tavaly a német Vokswagen autógyár, 5,74 millió értékesített gépjárművel történelmi csúcsot állított fel. A növekedés motorja elsősorban az USA, illetve Kína volt, melyekkel kapcsolatban 2013-ra is pozitív előrejelzések jelentek meg, ezzel szemben az eladások Achilles-sarka továbbra is Európa lehet. Összességében a befektetők igen pozitívan ítélik meg a vállalat helyzetét, aminek legfőbb tanúbizonysága a történelmi csúcs közelében lévő árfolyam lehet.
Vágólapra másolva!

Kimagasló évet zárt a német autógyártó

5,74 millió személygépjárművet értékesített 2012-ben a német Volkswagen autógyártó vállalat, ami történelmi rekordnak számít az életében. Az értékesítés éves szinten mintegy 13 százalékkal hízott, amit a rendkívül erős december is erősített. Ekkor 517 900 járművet értékesítettek, 31 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

A regionális bontásból Kína és USA emelendő ki, előbbi esetében 25 százalékkal 2,15 millió darabra híztak az eladások, míg utóbbiban 35 százalékkal 438 ezerre ugrottak. A társaság tájékoztatása szerint az új Golf modell iránti erős keresletnek köszönhető a rekord értékesítés.

Továbbra is Kína és USA hajthatja a szekeret

A német autógyártót jól láthatóan nem az európai piacai hajtják, hanem az észak-amerikai és az ázsiai bővülés. Európa a gyenge gazdasági környezetben igencsak szenved, Olaszországban 33, Spanyolországban 23, míg Franciaországban 15 éves mélypontra esett vissza 2012-ben a gépjárművek értékesítése.

Eközben az Egyesült Államokban 5 éves csúcsra emelkedett az eladott autók száma tavaly. Jesse Toprak a TrueCar.com elemzője szerint jövőre is erős maradhat a kereslet az amerikai autópiacon, aminek eredményeképp 15,4 millió gépjármű találhat új gazdára a 2012-es 14,5 millióval szemben. Kínában először fordulhat elő, hogy az értékesített gépjárművek száma meghaladja a 20 milliós értéket. A helyi autógyártók szövetsége szerint 7 százalékkal, 20,65 millióra növekedhet a gépjármű eladások száma.

A Volkswagen árfolyamgrafikonján jól látható, hogy milyen jól megy a cég szekere, árfolyama nemrégiben új történelmi csúcsot állított fel 180 euró felett. Az európai autóértékesítési adatok publikálása kicsit a befektetők kedvét szegte, az emelkedő trend azonban továbbra is sértetlen. Jelenleg 0,8 százalékos pluszban áll a kurzusa.

Volkswagen (Xetra)

Forrás: [origo]