Vágólapra másolva!
Ötéves csúcsára szállt tegnap az amerikai S&P 500 index az alapvetően pozitív piaci hangulatban. Fontos makroadatok nem érkeztek tegnap a tengerentúlról, melyek elronthatták volna a hangulatot, így a vevők vételi kedve kitartott zárásig. Ázsiában többnyire gyengülnek a piacok a vártnál gyengébb kínai inflációs adat után. A japán Nikkeire viszont nem hat a rossz hangulat, az index nagyobb erősödés után 23 hónapos csúcsára került. Remek teljesítményében a japán miniszterelnök által bejelentett 10,3 ezer milliárd japán jenes gazdasági ösztönző csomagnak lehet szerepe. Ezek következtében 0,3 százalék körüli pluszokban indulhat a nap Európában a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Újra csúcson a Nikkei

Korrigálták tegnapi erősödésüket az ázsiai részvényindexek, miután a vártnál gyengébb inflációs adat látott napvilágot Kínában. A decemberi fogyasztói árindex ugyanis a novemberi 2 százalék után 2,5 százalékra ugrott a világ második legnagyobb gazdaságában, miközben csak 2,3 százalékos értéket vártak a szakértők. Jó hír viszont, hogy a termelői árindex a várt 1,8 százalék csökkenés helyett 1,9 százalékot esett decemberben éves alapon.

Ezek következtében a Shanghai Composite elég gyengén szerepel, 1,8 százalékot veszített az értékéből. A hongkongi Hang Seng és a dél-koreai Kospi pedig fél százalékkal került lejjebb.

A japán Nikkei-re viszont nem hat a borongósabb hangulat, az index 1,4 százalékos emelkedése után 23 hónapos csúcsára került. A Nikkei szárnyalásában szerepe lehet a miniszterelnök által bejelentett 10,3 ezer milliárd japán jenes élénkítő csomagnak is. A programtól 600 ezer új munkahelyet és 2 százalékos GDP-növekedést, valamint az infláció felpörgetésévét várják a deflációtól szenvedő országban. A pakkból 3,8 ezer milliárd jent Tohoku régió újraépítésére (ami a japán cunami után szenvedett komoly károkat), 3,1 ezer milliárd a japán ipar versenyképesebbé tételére megy majd, 3,1 ezer milliárd pedig oktatásra, szociális biztonságra.

Forrás: [origo]

Ötéves magasságokban az S&P 500

Viszonylag jó hangulatban folyt a kereskedés tegnap Amerikában, amit a remek kínai makroadatok, valamint a jól induló gyorsjelentési szezon is segített megalapozni. Az egyetlen makroadat, a heti friss munkanélküli segélykérelmek vártnál magasabb száma nem tudta elrontani a vételi kedvet, így az indexek kellemes pluszban fejezték be a napot. Mint beszámoltunk róla, a múlthéten 371 ezer munkanélküli segélykérelem érkezett be az USA-ban a várt 365 ezer helyett.

Az S&P 500 vezette az indexek sorát 0,8 százalékos emelkedésével, amit a Dow Jones 0,6 százalékos, a Nasdaq pedig fél százalékos pluszal követett. Az S&P 500 ezzel új ötéves csúcsára mászott!

Forrás: [origo]

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül kiemelkedtek a pénzügyi cégek papírjai 1,4 százalékos drágulásukkal, melyek sorát a Bank of America és a Morgan Stanley vezette. Előbbi 3,1 százalékot erősödött, amivel valószínűleg a tegnapelőtti nagyobb zuhanását korrigálta, míg az utóbbi 3,7 százalékkal került feljebb.

A technológiai részvények a mezőny végén kullogtak fél százalékos drágulásukkal. A Facebook 2,3 százalékos pluszal járult hozzá a teljesítményükhöz, mely az utóbbi két napban remekül mozgott. Ebben a január 15-én esedékes titokzatos bejelentés miatti izgalmak is szerepet játszhatnak.

Forrás: [origo]

A folytatódó gyorsjelentési szezonban az American Express is közzétette számait, igaz a vártnál kissé korábban, mivel január 17-én kellett volna jelentenie. A társaság 1,09 dolláros egyszeri tételekkel tisztított EPS-t (várt: 1,06 dollár) és 8,1 milliárd dolláros árbevételt (várt: 8,11 milliárd dollár) ért el a negyedik negyedévben. A vállalat továbbá bejelentett egy 5400 főből álló elbocsátást is, aminek az egyszeri költsége 287 millió dollár lehet. 4-6 százalékkal lehet alacsonyabb a munkavállalók száma 2013-ban a cégnél 2012-höz képest. A részvény ezek következtében minimális pluszba lendült piaczárás után.

A Tiffany 4,5 százalékos mínuszt szedett össze, miután az ékszerforgalmazó értékesítési számai gyengébben sikerültek a vártnál az év utolsó két hónapjában. Emiatt a cég részvényenkénti éves profitja is alacsonyabb lehet a vártnál.

Ma a Wells Fargo számolhat be a legnagyobb cégek közül az előző negyedéves teljesítményéről. A számokat piacnyitás előtt publikálja a pénzintézet. A Bloomberg átlal megkérdezett elemzők 0,89 dolláros egy részvényre jutó profitot és 21,292 milliárd dolláros bevételt várnak.

Ezen kívül az import árindex decemberi alakulását, valamint az USA novemberi kereskedelmi egyenlegét is közzéteszik.