Vágólapra másolva!
Visszacsúsztak az európai piacok a bányaipari cégek vezetésével a kezdeti kisebb emelkedések után, amiben többek között a vártnál magasabb kínai infláció játszhat szerepet. Emiatt ugyanis csökkent az esélye a kínai monetáris lazítás megvalósításának, ami visszafoghatja a világ legnagyobb gazdaságának növekedését, ami ezen keresztül a nagy bányaipari vállalatok eredményeit is ronthatja. Kína ugyanis a legnagyobb nyersanyag-importőrének számít. Európával együtt a BUX is visszaesett, és már csak tegnapi záróértéke körül mozog többnyire az OTP esése miatt.Amerikában tovább tarthat a jó hangulat, fél százalék körüli emelkedéssel indulhat a nap a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Gyengül az OTP

Az európai piacokkal együtt a BUX is visszacsúszott a negatív tartományba. Gyengülésében leginkább az OTP esése játszik szerepet.A régióban nagyobb lemaradásban van az osztrák ATX index, melyet főleg a Telekom Austria 2 százalékos, valamint a Raiffeisen Bank 1,7 százalékos zuhanása ránt egyre mélyebb.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül az OTP-re hat eddig leginkább az európai hangulat romlása, a bankpapír már 0,9 százalékot veszített értékéből. A MOL 0,7 százalékos emelkedése egyedül nem tudja visszahúzni a magyar részvényindexet.

A Magyar Telekom is 0,3 százalékos mínuszba került a korábbi emelkedése után. A telekomcéggel kapcsolatos hír, hogy szakított az elektronikus útdíjrendszer kiépítésére kiírt tender győztesével, a Getronics-sal a norvég partnere a Népszabadság információi szerint. Mivel pótlására a törvény szerint nincs lehetőség, így akár a Magyar Telekom leánya is új befutó lehet a tenderen

Az Egis-nek kitart a tegnapi lendülete, és a gyógyszerpapír 0,6 százalékos pluszban forog. A Richter viszont tegnapi záróértéke körül tanyázik.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Synergon 0,6 százalékkal került lejjebb, így egyelőre kifulladni látszik a papír a tegnapi megugrása után. A cég felől kiváló hírek érkeznek, tegnap 2 milliárd forintos támogatást nyertek el, pénzből adatközpontot építenek, amihez egy ma reggeli bejelentés szerint már a szükséges hitelmegállapodásokat is megkötötték. Azonban a befektetők az elmúlt évek negatív tapasztalatai miatt már óvatosakbbak a nagy növekedési sztorik ígéretével, az adatközponti beruházással az eladósodás útjára lépő Synergon építkezését is sokáig fenntartásokkal kezelhetik.

Ezen túl az E-Star 2,9 százalékot drágult. A cég tegnap este közzétett december havi helyzetjelentése szerint a hónap során a hidegebb időjárás miatt javulni tudott az E-Star eredményessége. Mind az árbevétel, mind a közzétett eredmény sorok jobbak lettek az előző hónapoknál.

A forint héthavi mélypontjára került az euróval szemben, és már a 297-es szintnél jár az euróval szemben. A nagyobb gyengülés még reggel kezdődött, ami tovább folytatódott, ahogy a nemzetközi részvénypiacokon is kezdett elromlani a hangulat. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is gyengülni kezdett, a dollár/forint kurzusa 223,5 fölött, a svájci franké pedig már 243,8 fölött jár, ami kéthetes mélypontnak felel meg.

EURHUF árfolyama

Félnek a bányaipari cégek a magas kínai inflációtól

Gyengülni kezdtek az európai piacok a nyersanyagkapcsolt vállalat esésének vezetésével, amit azok a félelmek táplálhatnak, hogy a vártnál nagyobb kínai infáció elhalványította az esélyét a kínai monetáris politika könnyítésének. Kína ugyanis a világ legnagyobb nyersanyag importőrének számít, és a héthónapos csúcsán lévő infláció miatt valószínűtlenebb, hogy monetáris lazítással pörgessék fel a gazdaságot, ami ezeknek a vállalatoknak a kilátásait is ronthatja.

Ezek következtében a legnagyobb bányaipari cégek közül a BHP Biliton árfolyama 2,9 százalékkal, a Kazakhmys 2,3 százalékkal, az Anglo American-é 1,3 százalékkal, a Rio Tinto-é pedig 2,2 százalékkal került lejjebb, jelentősen rontva a londoni FTSE teljesítményét.

A rosszabb hangulatot a vártnál gyengébb brit makroadat is segített előidézni, az Egyesült Királyság ipari kibocsátása csak 0,3 százalékkal nőtt novemberben, miközben előzetesen fél százalékos emelkedést vártak.

A német DAX index a jobban teljesítők táborát erősíti 0,1 százalékos pluszával, amiben az SAP másfél százalékos, valamint a Siemens 0,8 százalékos drágulása van segítségére.

Forrás: [origo]

A Nokia a tegnapi száguldását követően folytatja menetelését, bár kissé veszítve előnyéből már csak 1,4 százalékos pluszban forog. Az árfolyam az utolsó fél év során mintegy 150 százalékkal(!) került feljebb, mely tegnap az előzetes negyedik negyedéves jelentés közzétételétől kapott újabb lökést.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]