Vágólapra másolva!
Jó erőben vannak az amerikai és az európai chipgyártók. Lokális, sőt nem egy esetben történelmi csúcsot ütöttek a részvények. Technikai alapú válogatás a szektor ígéretes képviselőiből.
Vágólapra másolva!

INTEL (Nasdaq): Lokális mélypontról pattant föl

A 19,4 dolláros lokális mélypontról derekasan felpattant a kurzus, és jelenleg a 22 dolláros ellenállással küzd. Jó hír, hogy nem jelentett gondot az 50 napos mozgóátlag. Ha sikerül nagyot lódulnia a chipgyártónak, akkor jöhet a 200 napos mozgóátlag és a 25 dolláros ellenállás. Az MACD legutóbbi szignálja vételi volt és az RSI is már november közepe óta képes emelkedni.

Ha legördül a 22 dolláros ellenállásról a részvény, akkor az 50 napos mozgóátlag lökheti elsőként vissza az árfolyamot. Ha tovább esik, akkor pedig a 19,4 dolláros támasz mutathat stop táblát az árfolyamnak.

Intel (Nasdaq)Forrás: [origo]

TEXAS INSTRUMENTS (Nasdaq): Aranykereszt lőheti ki a kurzust

Szépen meglódult a Texas Instruments árfolyama október második felében. Egy nagyobb emelkedést segíthet a december vége fele kialakult aranykereszt, mely az 50 és a 200 napos mozgóátlag metszéséből alakult ki. A historikusan masszív ellenállásnak bizonyuló 32 dolláros ellenállást gond nélkül vette a kurzus, sőt ha kitart az erő az emelkedésben, akkor jöhet a 33,5 dollár környékén található akadály. Rendesen aláfűthetnek az árfolyamnak az indikátorok, hiszen az MACD és az RSI is masszívan képes emelkedni október közepe óta.

Nagy mumus volt a 32 dolláros szint, ez támaszként funkcionálhat ha lefele veszi az irányt a papír. Azalatt a trendcsatorna alja, majd pedig a 20 napos mozgóátlag lökheti vissza a kurzust. 30,5 dollár környékén láthatjuk a legfontosabb szinteket egy támaszerdő formájában.

Texas Instruments (Nasdaq)

Forrás: [origo]

MAXIM INTEGRATED PRODUCTS (Nasdaq): Több éve nem látott szinten

Öt és fél éves csúcsára szaladt az amerikai chipgyártó társaság árfolyama 31 dollár környékén. Ha sikerül folytatni az emelkedést a trendcsatornában, akkor a csatornatető 32 dollár környékén lehet a célja. Hosszú távon mindkét indikátor jól fest, az MACD különösképp, hiszen július óta képes tartani az emelkedő trendet. Az RSI is optimizmusra adhat okot, ugyanis már november második fele óta nem töri le az 50-es támaszt.

A 30 dolláros ellenállás alatt zárt legutóbb a papír, ami elbizonytalaníthatja a befektetőket. Ha ennél lejjebb csusszan, akkor jöhet a trendcsatorna alja és az 50 napos mozgóátlag kettős támasza. Ez egy masszív szintnek bizonyulhat, nem lenne jó jel, ha gond nélkül szelné át. Ha mégis megteszi, akkor 27,3 dollárnál a 200 napos pattinthatja vissza.

Maxim Integrated Products (Nasdaq)

Forrás: [origo]

ASML HOLDING (Euronext Amsterdam): Megcélozta a csúcsot

Továbbra is történelmi csúcsa felé tart a holland cég árfolyama. Az 52 eurós csúcs eléréséhez előbb azonban az 50 eurós szintet is le kellene gyűrnie. Vélhetően rövid idő belül ez el is dőlhet, ugyanis az árfolyam jelenleg a rövid távú emelkedő trendvonal és az 50 eurós szint közé szorult.

Lefordulás esetén első körben az 50 napos mozgóátlagban bízhat a kurzus, ezt követően azonban masszívabb szintnek ígérkezik a mintegy másfél éves múltra visszatekintő hosszabb távú emelkedő trendvonal. Ezalatt 43 euró közelében lelhet támaszra a papír.

ASML Holding (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

STMICROELECTRONICS (Euronext Paris): Meglódult a chipgyártó

December folyamán sikeresen tört ki a 4,2-5 eurós sávból a francia papír, melyet a nevezetes mozgóátlagok által kirajzolt aranykereszt jelzés is megerősített. Jelenleg a 6,5 eurós szint állja a hegymenet útját, ha legyűrné, akkor akár 7 euró fölé is benézhetne az árfolyam. Ezt erősíti az RSI és az MACD emelkedő trendje is.

A hegymenet vége esetén a korábbi 5 eurós sávtető ígérkezik az első támasznak, melyet az 50 napos mozgóátlag is megerősített. Alatta a 4,6 eurónál lévő 200 napos mozgóátlag, illetve a 4,2 eurós sávalj nyújthat támaszt a papír számára. Figyelmeztető jelzésnek tekinthető az RSI túlvettsége, igaz, ez önmagában még nem számít eladási jelnek.

STMicroelectronics (Euronext Paris)

Forrás: [origo]