Elszakadt a cérna! - Héthónapos mélyponton a forint

Vágólapra másolva!
Folytatja tegnapi gyengülését a forint, már 297-ig emelkedett az euró-forint keresztárfolyam. A forintot ezzel több mint féléves mélypontot ütött, és öles léptekkel halad a 300-as lélektani szint felé. A forint gyengülése különösen annak tükrében fájdalmas, hogy a nemzetközi piacokon jó hangulatot és élénkülő kockátvállalási kedvet láttunk reggel, bár mostanra inkább pirosba fordultak az európai részvénypiacok is.
Vágólapra másolva!

12:35 - Tavaly júniusban járt itt a forint

A mai látványos kitöréssel a forint tavaly júniusi szintekre gyengült az euróval szemben. Ahogy reggel írtuk, ezzel megnyílt az út a 300-as kritikus szint felé, ez lehet a következő lényeges megálló a forint gyengülésében, ha valóban folytatódik. Az EURHUF további emelkedését támogathatja, hogy a két mozgóátlag, a 200 napos és az 50 napos úgynevezett aranykereszt formációt készül kialakítani, azaz az 50 napos mozgóátlag alulról metszené a lassabb, 200 napos mozgóátlagot (eközben az árfolyam pedig felettük tartózkodik). A jelzés "bullish", azaz az emelkedés felé hat a grafikonon, ez azonban a forint szempontjából további gyengülést és újabb mélypontokat jelent az euróval szemben.

EURHUF (napi grafikon)

11:00 - Már 297-nél járunk

Az átmeneti pihenő után újabb gyengülési hullámot látunk a forint piacán , az euró-forint árfolyam 297-ig ugrott az elmúlt percekben. Ezzel átlépte a decemberi csúcs szintjét, és hét hónapja, 2012 júniusa óta nem látott gyenge szintekre lendült az euróval szemben. Valami elpattanhatott a piacon, a legtöbben Matolcsy György tegnapi, forintgyengülésre vonatkozó kommentárjával magyarázzák az elmúlt két nap markáns, 7 forint körüli gyengülését.

EURHUF (3 perces)

9:45 - Megtorpant a gyengülés

Folytatja ma reggel a tegnapi gyengülését a forint, már 295 környékén jár az árfolyam, dacára annak, hogy a nemzetközi piacokon meglehetősen jó hangulat uralkodik ma reggel. A 295-ös szint egyelőre megakadályozta a további gyengülést, az elmúlt percekben kis pihenőt tart a piac.

8:58 - Ott folytatja, ahol tegnap abbahagyta

A forintot tegnap Matolcsy György szokásos csütörtöki, Heti Válaszban megjelenő polgárpukkasztása is gyengíthette. Tegnap megjelent írásában a miniszter a racionális gondolkodás elleni érvelése mellé az előző kormányok gazdaságpolitikájának kritikáját csomagolta. Eszerint az erősen tartott forint a költségvetési hiány elengedésével együtt katasztrofális hatást gyakorolt a magyar gazdaságra. Matolcsy szavai egyértelműen alátámasztják a kormány terveivel kapcsolatos korábbi sejtéseket, miszerint a jelenleginél gyengébb forintot tart elfogadhatónak Matolcsy György és Orbán Viktor.

EURHUF (3 perces)

A devizaárfolyamok alakulását valós időben követheti az Investor.hu piaci adatok aloldalán is.

A forint a tegnapi és ma reggeli gyengüléssel látványosan levált a zloty és cseh koronáról, ami azt sugallja, kifejezetten forintspecifikus tényezők állhatnak a háttérben. A ma reggeli emelkedés mértéke önmagában még nem hatalmas a tegnapi nagyjából 3 forinthoz képest, de azért kilóg a régióban. Érdemes hozzátenni, hogy a ma reggeli megingásban egyszerű technikai tényezők játszottak szerepet. A forintpiac likviditása az elmúlt hónapokban érezhetően lecsökkent, így egy-egy nagyobb vállalati tranzakció is képes lehet érezhetően kilendíteni az árfolyamot.

Az euró-forint keresztárfolyam már a decemberi csúcs (a forint szempontjából mélypont) szintjét ostromolja. Ha átlépné a jegyzés a 295,65-ös szintet, az több mint féléve nem látott mélypontot jelentene a forint számára. Ma reggel egyelőre csak megközelítette a kurzus ezt a csúcsot, de a hosszabb távú technikai kép arra utal, hogy az előttünk álló napokban megkísérli majd átlépni, és megindulhat a következő lélektani szint, a 300 felé.

Ahogy korábbi elemzésünkben is írtuk, a forint egy szűkülő háromszögből kitörve átlépte a 200 napos mozgóátlagot, miután "visszatesztelte" ennek a háromszögnek a felső szárát, illetve a 285 forintnál lévő erőteljes támaszt. Az alakzatból kilépve szinte egy levegővel jutott el az elemzésünkben meghatározott 295-ös célárig, amit átmeneti pihenés, konszolidáció követett, de ennek az elmúlt két nap piaci mozgása akár véget is vethet.

EURHUF (napi grafikon)