Vágólapra másolva!
Európában emelkedni kezdtek nyitás után a részvényindexek, amiben az amerikai S&P 500 és a japán Nikkei újabb csúcsdöntése van segítségükre. Az Európai Központi Bank és a Bank of England tegnap a laza monetáris politikájuk fenntartása mellett döntöttek, ami szintén támogatást ad a piacoknak. Ennek következtében itthon is pluszban mozog a BUX, melyben többek között a MOL erősödése is segítségére van. A börzéken uralkodó pozitív hangulat ellenére a forint nagyobb gyengülésen megy keresztül, és már a 295-ös szintet vette célba az euróval szemben.   Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Öt éve nem látott magasságokban az S&P 500!
Vágólapra másolva!

Elszállt a forint

Európával együtt indult el felfelé a magyar részvényindex, mely folytatva jobb teljesítményét már 0,3 százalékos pluszban mozog nyitás után.

Forrás: [origo]

A BUX emelkedését a MOL drágulása is segíti, az olajpapír már 0,6 százalékkal került feljebb. Az olajvállalatal kapcsolatos hír, hogy 100 százalékosra növelte a korábbi 70 százalékos részesedését a román Curtici blokkban, miután megvásárolt partnerének, Expert Petroleumnak a részesedését. Ezt követően a megvett pakkot továbbadta egy közös vállalatának, melyben 50-50 százalékban osztozkodik a hazai olajcég és a román állam.

A Richter 0,2 százalékkal emelkedett, melyre a korábbi 40200 forintos Richter-célárát 39700 forintra csökkentette a Jefferies elemzője. Öröm az ürömben, hogy véleménye szerint továbbra is tartani érdemes a hazai gyógyszercég részvényit.

A Magyar Telekom folytatja emelkedését, már a 400 forintos árfolyamot vette célba, és az utóbbi időben jelentősen eltávolodott történelmi mélypontjától. A telekomcéget segítheti, hogy szakított az elektronikus útdíjrendszer kiépítésére kiírt tender győztesével, a Getronics-sal a norvég partnere a Népszabadság információi szerint. Mivel pótlására a törvény szerint nincs lehetőség, így akár a Magyar Telekom leánya is új befutó lehet a tenderen.

Az OTP egyelőre nem mutat jelentős elmozdulást, nem sokkal tegnapi záróértéke felett mozog.

Az Egis-nek kitart a tegnapi lendülete, és a gyógyszerpapír árfolyama ma további 0,6 százalékkal került feljebb.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül a Synergon-ra még nem született kötés, melyet ma az a hír segíthet később, hogy hosszú távú, stratégiai együttműködésről állapodott meg a SYNERGON Csoport és a Sberbank Europe AG leányvállalata a Magyarországi Volksbank Zrt., melynek révén a pénzintézet a SYNERGON Csoport stratégiai, regionális finanszírozó partnere lett.

Az E-Star-ra még szintén nem született kötés. A cég tegnap este közzétett december havi helyzetjelentése szerint a hónap során a hidegebb időjárás miatt javulni tudott az E-Star eredményessége. Mind az árbevétel, mind a közzétett eredmény sorok jobbak lettek az előző hónapoknál.

A forint nagyobb esésnek indult reggel, és már 295-nél jár a kurzusa az euróval szemben, ami kéthetes mélypontnak felel meg. A hazai fizetőeszközt nem sok választja el féléves mélypontjától. Ennek hátterében Matolcsy György szokásos csütörtöki, Heti Válaszban megjelenő polgárpukkasztása is szerepet játszhat. Matolcsy szavai egyértelműen alátámasztják a kormány terveivel kapcsolatos korábbi sejtéseket, miszerint a jelenleginél gyengébb forintot tart elfogadhatónak Matolcsy György és Orbán Viktor. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is gyengülni kezdett, a dollár/forint kurzusa 222 fölött, a svájci franké pedig már 242,5 fölött jár.

EURHUF árfolyama

Nem áll meg a Nokia

Felfelé indultak el nyitás után az európai részvényindexek, amiben segítségükre van az amerikai és a japán börze mai és tegnapi remek teljesítménye is. Az S&P 500 index öt éves csúcsára mászott, míg a japán Nikkei szintén új csúcsra, 23 hónapja nem látott magasságokba került. Ezen kívül az EKB és a BoE tegnapi döntései is az emelkedést támogathatják, mivel az érintettek nem változtattak a jegybanki alapkamatokon.

A tegnapi után újabb kötvényaukciót tart ma Olaszország, és a tervek szerint maximum 6,5 milliárd eurónyi forrást vonnának be. A tegnapi spanyol aukciót követően vélhetően nem lesz gond a kötvények eladásával, mivel továbbra is zajlik a világban a hozamvadászat.

Folytatja erősödését az euró a dollárral szemben, és már 1,326 körül jár a kurzusa. A zóna közös fizetőeszköze Mario Draghi tegnapi sajtótájékoztatója után indult meg. A befektetők úgy értékelik, hogy az európai monetáris döntéshozók már nem annyira pesszimisták az eurózóna növekedési kilátásaival kapcsolatban.

Európában így kisebb pluszokat lehet látni, ahol a legjobban megint a spanyol és az olasz index teljesít. Az IBEX-et többek között a Bankinter és a Fomento de Construcciones y Contratas 3 százalékos emelkedése húzza feljebb.

Forrás: [origo]

A Nokia a tegnapi száguldását követően folytatja menetelését, és már 4,1 százalékkal került feljebb. Az árfolyam az utolsó fél év során mintegy 150 százalékkal(!) került feljebb, mely tegnap az előzetes negyedik negyedéves jelentés közzétételétől kapott újabb lökést.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]