Gazdagodjon meg Munkácson!

Dupla kamat Ukrajnában, az OTP befektetést hírdető plakátja Doneckben
Vágólapra másolva!
Nem elégedett a magyar betéti kamatokkal? Menjen Ukrajnába, akár évi 20 százalékot is fial a megtakarítása! Bátorság azért kell hozzá.
Vágólapra másolva!

Elég jó üzletet csinálhat, aki északkeletnek veszi az irányt, és fölös megtakarítását egy ukrán bankban helyezi el. A legjobb európai bankbetéteket összehasonlító portál listavezetője 20 százalékos éves kamattal az ukrán Prominvestbank, ezt követi az UniCredit ukrajnai leánybankjának az ajánlata, és bár a listán nem szerepel, az OTP Bank Ukrajna egy évre adott 16,5 százalékos - 50 ezer hrivnyánál nagyobb összegre 17 százalékos - kamata is ott lehetne az európai dobogón.

Ezek az éves lekötések a hrivnyában elhelyezett betétekre vonatkoznak, de az ukrán bankok euróban és dollárban is kiemelkedő kamatokat adnak a magyar, még inkább a nyugat-európai bankokhoz képest. Aki tehát akciós kamatokra vadászik, és nem bánja, ha ehhez pár száz kilométert utaznia kell, annak érdemes a határainkon túl is körülnéznie.

Miközben idehaza a Gránit Bank 7,5 százalékos ajánlata momentán a legjobb (egy év alatt 75 ezret fial minden milliónyi megtakarítás), Ukrajnában ugyanennyi pénzért alsó hangon is 100 ezer forinttal többet lehet kamatként zsebre tenni.

Legjobb betéti ajánlatok (éves lekötés esetén)
Prominvestbank (Ukrajna, ukrán hrivnyában)20%
UniCredit Bank (Ukrajna, ukrán hrivnyában)16,25%
Komercijalna Banka (Szerbia, szerd dinárban)10%
Rosbank (Oroszország, orosz rubelben)8,85%
Sberbank (Oroszország, orosz rubelben)8,3%
Garanti (Törökország, török lírában)7,25%
Ziraat Bankasi (Törökország, török lírában)7%
Erste Bank (Magyarország, forintban)6,84%


Árfolyam- és országkockázat

Ha valaki forintot vált át hrivnyára, és így akarja kihasználni a jelentős kamatkülönbözetet, akkor persze tudnia kell, hogy jelentős árfolyamkockázatot vállal. Az utóbbi 10 évben a hrivnya többnyire lejtőn volt a forinttal szemben, ami a forintból hrivnyában befektetők hasznát lemorzsolta. A magyarországi kormányváltás óta ez a folyamat megállt, és kisebb kilengésekkel hol a forint erősödik az ukrán pénzzel szemben, hol a hrivnya a forint ellenében, de még így is viszonylag széles, nagyjából a 22-30 forintos sávban mozog (1 hrivnya most 27 forint).

Azt nem tudni, hogy a következő évben miként alakul majd a kurzus, mindenesetre a piacon régóta tartják magukat az erőteljes hrivnyaleértékelődési várakozások. Éppen azért kínálnak az ukrán bankok 20 százalékos vagy ahhoz közeli betéti kamatot, mert ők is a leértékelődés eshetőségével számolnak. Nemcsak ők, az ukrán emberek is, emiatt ódzkodnak hrivnyában lekötni megtakarításaikat. A bankok ezért emelik az egekbe a hrivnyában kifejezett betéti kamatokat, hogy legyen, aki lát bennük fantáziát a kétségkívül nagy kockázatok ellenére.

Az árfolyam szerencsétlen változása (a hrivnya 20 százalékos gyengülése) elviheti a teljes kamatprémiumot is. Ellenkező esetben, ha a hrivnya erősödne, 27 helyett mondjuk 30 forintot érne kis idő múlva, akkor még jobban járna az, aki forintmegtakarítását hrivnyára váltja. Euró- és dollárbetétekben - főleg ha valakinek így megszerzett jövedelme van - sokkal kisebb kockázattal ki lehet használni a kamatfelárat. (Időtávtól függően az euró- és dollárbetétek kamata 4,5-8 százalék között mozog az ukrán jegybank oldalán elérhető adatok alapján.)

Szólni kell a határon

Adminisztratív akadálya nincs annak, hogy Ukrajnában vagy más kelet-európai országban bárki betétet helyezzen el, ezt devizakülföldiként a legalapvetőbb személyes okmányok birtokában meg lehet tenni. Legfeljebb arra kell figyelni, hogy ha valaki nagyobb összegű készpénzt visz át a határon, bejelentést kell tennie, mert ha később kamatostul hazahozza a spórolt pénzét, tudnia kell igazolni annak eredetét.

Ez azért fontos, mert a hatóságok a pénz behozatalát örömmel látják, viszont Ukrajnából való kivitele elé szívesen gördítenek akadályokat - mondták az ukrán banki szabályokat jól ismerő forrásaink.

Miért van ekkora különbség?

Hogy egy adott országban mekkorák a kamatszintek, az nagyban függ a nemzetközi megítéléstől. Ha a befektetők kockázatosnak tartanak egy államot, akkor a jegybanki alapkamat és az ehhez igazodó kereskedelmi banki kamatszintek, valamint az állampapírok után fizetendő kamatok mértéke is magas, hiszen a befektetők a nagyobb kockázatért cserébe nagyobb hozamot is várnak el. Az ukrán jegybanki alapkamat jelenleg 7,5 százalék, szemben az európai viszonylatban szintén magas magyarországi 5,75 százalékkal. Alapvetően ez magyarázza a bankbetétek közötti prémiumot.