Decemberben indultak be az E-Star kazánok

Vágólapra másolva!
A tegnap este közzétett december havi helyzetjelentés szerint a hónap során a hidegebb időjárás miatt javulni tudott az E-Star eredményessége. Mind az árbevétel, mind a közzétett eredmény sorok jobbak lettek az előző hónapoknál, de ez nem lehet meglepetés, mivel a társaság eredményessége nagymértékben az időjárástól és a külső hőmérséklettől függ. A 2012-es év első hónapjaihoz képest azonban látványos a visszaesés, mivel azóta több projektet is bezárt az E-Star. A KBC elemzője szerint ha megmenekül a csődegyezség során a társaság, akkor 2013-ban 3,5-4 millió eurós EBITDA lehet elérhető, ami elmarad a menedzsment által várt 4,5 milliós értéktől. 
Vágólapra másolva!

Tőzsdezárás után tette közzé az E-Star a december havi helyzetjelentését, melyben javuló árbevétel mellett jelentős profitemelkedésről számolt be a társaság. Ezek az eredmények azonban még mindig jócskán (árbevétel szinten 44 százalékkal, míg kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény szinten 41 százalékkal) elmaradnak az energiaipari cég tavaly év eleji (január-március közötti) eredményszámaitól. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az utóbbi hónapok során több projektjét is lezárta a cég (részben a veszteséges román projekteket, részben a nem fizető magyar projekteket), ezért a 2012-es év elejéhez hasonló számokra már nem lehet számítani.

Forrás: [origo]

A csoport szintű árbevétel 21 százalékkal javult az előző hónaphoz képest, köszönhetően annak, hogy mindegyik régióban magasabb árbevételt ért el a társaság az időjárás romlásával. Az E-Star működése nagymértékben időjárásfüggő, ezért ha januárban és februárban továbbra is fennmarad a hideg idő, esetleg további lehülések jönnek, akkor az mind az árbevételen, mind a cég eredményességén éreztetni fogja hatását. A magyar számokban viszont várható még némi romlás, mivel a már lezárt veszprémi és fejér megyei projekteknél még átmenetileg alvállalkozóként jelen van a társaság, de ez idővel meg fog szűnni.

A kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredmény soron (EBITDA) még az árbevételeknél is jelentősebb javulás volt tetten érhető, köszönhetően a román és lengyel operáció javuló jövedelmezőségének. A 791 ezer eurós decemberi EBITDA közel 40 százalékos javulást jelent novemberhez képest, azonban az előző év elején tapasztalt szintekhez képest (1,1 - 1,3 millió euró) még így is jelentősen elmaradnak a mostani számok. Ennek egyrészt az az oka, hogy kiestek olyan magyar projektek, amelyek számvitelileg EBITDA-t termeltek (annak ellenére, hogy effektíve az önkormányzati ügyfelek nem fizették ki a szolgáltatást). Másrészt a lengyel operáció még 40 százalékkal kevesebb működési eredményt termel, mint az előző év elején. Ezeknél a projekteknél az időjárási viszonyok függvényében elképzelhető, hogy még a decemberinél is magasabb eredményt láthatunk majd a következő néhány hónapban.

Az alábbi ábrán jól látható, hogy az E-Star működése mennyire szezonális, míg a téli időszakban megugrik a társaság eredményessége, addig a nyári hónapokban jelentős visszaesés tapasztalható. Az is szembetűnő, hogy a projekt portfólió lecsökkenésének hatására az év eleji szintekhez képest számottevően visszaesett az E-Star jövedelmezősége a fűtési szezonban (január-márciusi időszak összevetve a november-decemberi hónapokkal).

Forrás: [origo]

A KBC Securities részvényelemzője szerint az E-Star megnyirbált portfóliója a téli időszakban 600-800 ezer eurót tud termelni, míg az év többi hónapjában inkább csak 0-100 ezer euró lesz elérhető. Ennek függvényében az elemző ma reggeli kommentárjában 3,5-4 millió eurós EBITDA értéket prognosztizál a 2013-as évre, ami elmarad a menedzsment által korábban közzétett 4,5 millió eurós várakozástól. Az elemző ugyanakkor kiemeli, hogy ezek elméleti lehetőségek, de a társaság sorsa most azon múlik, hogy meg tudnak-e egyezni a hitelezőkkel a csődegyezségi tárgyalásokon.

E-Star

Forrás: [origo]