Agresszívan leminősítette Ciprust a Moody's

Vágólapra másolva!
Egyszerre három fokozattal mélyen a spekulatív adóskockázati kategóriába minősítette vissza Ciprus államkötvény-osztályzatát csütörtökön a Moody's Investors Service.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja arra a véleményére hivatkozva minősítette le Ciprust, hogy a bankrendszer feltőkésítési igényéből eredő adósságtöbblet valószínűleg fenntarthatatlannak bizonyul, és emiatt egyre nagyobb az esélye annak, hogy Ciprus törlesztésképtelenné válik.

A Moody's az európai és az amerikai piaci zárások után, csütörtökön késő este Londonban bejelentette, hogy Ciprus szuverén kötvényadósságának besorolását az eddigi "B3"-ról - a köztes "Caa1" és "Caa2" fokozat kihagyásával - "Caa3"-ra rontotta. A cég az új ciprusi besoroláson is a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben. Európában Görögországon kívül más államadósnak nincs ilyen rossz besorolása. A "Caa" kategória - amely más hitelminősítők módszertanában a "CCC" sávnak felel meg - már rendkívüli hitelkockázatokra figyelmezteti az adott ország adósságának befektetőit.

A csütörtök esti leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody's közölte, hogy felülvizsgált stresszteszt-analízise szerint a három legnagyobb ciprusi bank feltőkésítése és a hitelszövetkezeti szektor valószínűsíthető tőkeigénye hozzávetőleg 10 milliárd eurós rendszerszintű tőkepótlási költséget jelent, ami több mint a fele Ciprus éves hazai össztermékének (GDP).

A Moody's erre alapuló jelenlegi becslése szerint a ciprusi pénzügyi szektor feltőkésítési igénye az idén várhatóan a GDP-érték 150 százalékára emeli Ciprus GDP-arányos államadósság-rátáját, ami a legmagasabb szuverén adósságráták egyike lenne a Moody's által besorolással nyilvántartott összes ország között.