Gigatámogatás és óriáshitel: mire készül a Synergon?

kk
Vágólapra másolva!
Egy igen vaskos támogatást sikerült elnyernie a Synergonnak, melynek hatására az árfolyam tegnap nagy ugrással reagált. A pénzből adatközpontot építenek, amihez egy ma reggeli bejelentés szerint már a szükséges hitelmegállapodásokat is megkötötték. A projekt a várakozás szerint hozzásegítheti a céget a jövőben, hogy a profitsorokon végre sikerüljön a jelenleg még törékeny emelkedő trendet stabilizálni. A Synergon szerint a jelenlegi ügyfélkörében is nagy igény mutatkozik az adatközponti szolgáltatások iránt, a jövőbeli sikert illetően persze még így is számos kérdőjel mutatkozik. Az új menedzsment eddigi lépései mindenesetre ígéretesnek tűnnek, remélhetőleg a beruházással és az akvizíciók konszolidálásával nem vállalja túl magát a társaság. Mivel a befektetők az elmúlt évek negatív tapasztalatai miatt már óvatosakbbak a nagy növekedési sztorik ígéretével, az adatközponti beruházással az eladósodás útjára lépő Synergon építkezését is sokáig fenntartásokkal kezelhetik. 
Vágólapra másolva!

Rögös úton haladt a Synergon, a fellángolások eddig látványosan behaltak

A Synergon eddigi tőzsdei pályafutását talán legjobban a "hányattatott sorsú" jelző írja le. Miután tartósan és stabilan nem tudott profitot termelni a vállalat, a 2000-es évek elején az árfolyam a nyomottnak mondható szinteken egyszerűen beragadt. 2006-ban sikerült ezeket a láncokat levetkőzni, miután az új nagytulajdonosok - a Cashline és a PannErgy - megjelenésével a befektetők remélni és hinni kezdték, hogy a hatékonyság növelésével sikerül majd sokkal többet is kihozni a vállalatból.

A változásokkal azonban számos kulcsember is távozott a Synergontól, így addigi jól bevált üzletek elvesztésével is szembe kellett néznie a vállalatnak. Nem volt könnyű dolguk akkoriban az egymást pár hónapos csúszással váltó menedzsereknek, akiknek nem is igazán sikerült stabilizálni a cég működését. Lazarovits Márknak 2007 tavaszán már hosszabb időre volt lehetősége a bizonyításra, de a válság kibontakozása és az iparági környezet romlása (a vállalati szegmens visszafogta IT költéseit, és később az állami megrendelések sem a korábban vártak szerint érkeztek) rajta is kifogott. A kedvezőtlen külső környezet mellett persze a Synergon belső folyamatai sem voltak a legfényesebbek, így a menedzsment már-már viccbe illő módon lőtt mellé az éves várakozások megfogalmazásakor. A cég akkor hagyott fel a prognózisok készítésével, amikor a 2010-re jelzett és év közben is sokáig megerősített 1 milliárd forintos üzemi eredmény helyett végül közel 600 milliós veszteségbe sikerült belekormányozni a vállalatot.

A Synergon árfolyama és az azt mozgató fontosabb események (Ft)

Megoldás kellett

A sűrűsödő pofonokra a szervezet válasza nem volt elég gyors, így a cég 2010-ben és majdnem 2011-ben is negatív EBITDA-t mutatott fel. A készpénz égetése és az árfolyam ezzel párhuzamos esése (a 2007-es, eufórikus csúcsokról a részvény 2011 végére közel 90 százalékkal veszített értékéből) gyors megoldásra sarkallta a tulajdonosokat.

A helyzet kezelésére egy újabb menedzsmentet bíztak meg, akik - legalábbis az eddigi lépések alapján - képesek voltak jónak tűnő irányba állítani a hajót. Létszámleépítéseket és szervezetátalakítást hirdettek meg, és mostanra kialakították a korábban beharangozott holdingstruktúrát. A különállóként kezelt egységek közül a cseh leánycéget értékesítették, miközben Bulgáriában vagy Ukrajnában terjeszkedési célokat hirdettek meg. Egy adatközpont létrehozásának terveit is bejelentették, melynek kapcsán tavaly év végén már jelentős magyar akvizíciókat hajtottak végre . A adatközpont miatti beruházáshoz szükséges 5 milliárd forintos összeg előteremtése is jó úton halad, hiszen ahhoz 2 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyertek, és a Volksbanknak köszönhetően a fennmaradó részt is tudják majd hitelek felvételével pótolni. A cél, hogy a profitsoron sikerüljön növekedést elérni, mellyel kapcsolatban kedvező jel lehet a cég szerint, hogy a már meglévő ügyfelek közül is sokan érdeklődnek a számukra költséghatékony szerverkezelést hozó megoldás felé. A Synergon szerint a beruházás megtérülését részben a már meglévő ügyfelek biztosíthatják.

Kérdés mit hoznak az erőfeszítések?

A vállalatnál az utóbbi időszakban meghozott lépések iránya jónak tűnik, kérdés persze, hogy mit hoz a jövő. Az eddig látottak egy nagy fordulatot rajzolnak ki, amit annak kvázi sajátja miatt is kimagasló kockázatok öveznek. A nagy kérdés, hogy egy 4 milliárd forintos kapitalizációval bíró cég képes lesz-e megbirkózni egy 5 milliárd forintos beruházással és a hetekkel ezelőtti 2 milliárd forintos akvizíciók konszolidálásával. A befektetők az elmúlt évek negatív tapasztalatai miatt már óvatosakbbak a nagy növekedési sztorik ígéretével, így az adatközponti beruházással az eladósodás útjára lépő Synergon építkezését is sokáig fenntartásokkal kezelhetik.

A Synergon árfolyama és az új menedzsment lépései (Ft)