Megcsúszott a forint

Vágólapra másolva!
Nem volt túl jó napja ma a forintnak. A főbb devizákkal szemben folyamatos gyengülést ért el, az euróval szemben 1 százalékot veszített az értékéből a hazai fizetőeszköz. A forint mai sasszéjában szerepe volt Mario Draghinak, akinek szavai alatt az euró erősödésbe kezdett.
Vágólapra másolva!

Ma egész nap a gyenge formáját mutatta a forint, több mint 1 százalékot gyengült az euró ellenében. A régiós devizáktól némileg elszakadt a hazai fizetőeszköz, a zloty és a cseh korona nagyjából 0,1-0,4 százalékot esett az euróval szemben.

Forrás: [origo]

A forint annak ellenére szerepelt halványan, hogy ma kötvényaukciókat tartott az Államadósság Kezelő Központ. Az eredetileg tervezett mennyiségnél több 3, 5 és 10 éves állampapírokat értékesített az ÁKK. A kötvényhozamok pedig mind az előző, mind a tegnapi másodpiaci hozamhoz képest csökkenést mutattak.

Forrás: [origo]

Kamatdöntő ülést tartott ma az Európai Központi Bank, mely ugyan nem változtatott a 0,75 százalékon álló irányadó rátán, de a 14:30-kor kezdődött sajtótájékoztatón az euró szárnyra kapott a főbb devizákkal szemben. Mario Draghi, az EKB elnöke az eseményen kiemelte, hogy a jegybank nem gondolkozott kamatcsökkentésen, és nem tervezik a nem hagyományos monetáris eszközök kivezetését, tehát a szigorítást. Az EURUSD árfolyama 1,32 közelébe emelkedett, míg az euró a japán jen ellenében 2011 nyara óta nem látott szintre.

A kora esti órákban a forint a 221,6 körül mozgott a dollárral szemben, míg a svájci frank ellenében 241,9 forint környékén. Előbbi esetében lényegében nem mozdult el napon belül a hazai fizetőeszköz, miközben a frankkal szemben közel 1 százalékot gyengült.

EURHUF napi grafikon

Forrás: [origo]