Miniszterekhez kerül az uniós pénzosztás

Vágólapra másolva!
Jövőre alig kap szerepet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az uniós pénzek felügyeletét szétdobja a kormány a minisztériumok között - írja az Index.
Vágólapra másolva!

Átalakítja az uniós pénzek kezelését a kormány. 2014-től már nem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), hanem a fejlesztési területért felelős minisztérium felügyelhetik és szervezhetik a pályáztatást - értesült az Index. A koordinációt a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság végzi majd, a döntés fő nyertesi a Nemzeti Fejlesztési és a Nemzetgazdaság Minisztériumok, illetve az agrártárca és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium lehet.

Az értesülést részben megerősített a lapnak Csepreghy Nándor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kiemelt fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára. "A kormány azon gondolkodik, hogy az irányító hatósági funkciók a következő évtől átkerülnek az ágazatokért felelős államtitkárságokhoz, és lesz egy központi koordináló intézményrendszer" - mondta. Szerinte ezzel a megoldással a rendszer azért lesz hatékonyabb, mert a szakpolitikai tudás erősebben meg fog jelenni a döntéshozatalban, mint a mostani rendszerben.

Az uniós pénzek elosztásának átalakítása azért is lehet aktuális, mert jövőre új uniós költségvetési ciklus indul. A mostani, 2006-ban kezdődő, hétéves időszakban összesen 24,9 milliárd eurót (közel 7000 milliárd forintot) kap az EU-tól, ezt egészíti ki a magyar állam körülbelül 1200 milliárd forinttal.