Vágólapra másolva!
Nincs nagy mozgás az európai tőzsdéken, ahol az indexek továbbra is enyhe pluszokban tanyáznak. Ebben valószínűleg az EKB kamatdöntő ülése, és Mario Draghi sajtótájékoztatója előtti kivárásnak van szerepe. Itthon újra megindult felfelé a BUX az Egis ugrásának köszönhetően, a gyógyszerpapír ugyanis kiemelkedik a főbb papírok közül remek teljesítményével. A Synergon pedig felfüggesztésre került, valószínűleg egy közelgő bejelentés miatt. Az ÁKK aukciója jól sikerült, ahol jelentős hozamcsökkenés mellett a tervezettnél több forrást tudtak bevonni.Amerikában folytatódhat a tegnapi erősödés a határidős indexek alapján, ahol 0,3-0,4 százalék körüli pluszokban indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Nekiindult az Egis

Az európai piacok csordogálása ellenére feljebb tudott mászni a BUX délelőtt, mely már 0,6 százalékos pluszban mozog. Kisebb megindulását leginkább az Egis száguldásának köszönheti, a gyógyszerpapír már 2,3 százalékot emelkedett. A magyar részvényindex így az elmúlt napokhoz hasonlóan újra felülteljesíti régiós társait, ezúttal a lengyel WIG 20 csatlakozott hozzá.

Forrás: [origo]

A többi blue-chip közül az OTP is remekül teljesít, már 1,5 százalékot drágult, míg a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb. A MOL 0,1 százalékos pluszban forog, míg a Magyar Telekom délben nem mutat elmozdulást. A telekompapír ezzel nem tud közelebb kerülni egy hónapos csúcsához.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star tovább csúszik lefelé a lejtőn, és már 6,8 százalékot vesztett értékéből. A cég újabb rendkívüli közgyűlést tart március 14-én, és a napirendi pontok között főként olyan elemeket lehet találni, melyekkel kapcsolatban nem született döntés legutóbb. A részvényesek többek közt dönthetnének egy 50 millió darabos részvényemelésről.

A Synergon viszont felfüggesztésre került, várhatóan hamarosan egy nagyobb horderejű bejelentés érkezhet majd a vállalattól.

A forint a 290-es szint körül hullámzik az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 221,8 körül, a svájci franké 240,5-nél mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Hozamcsökkenés az ÁKK aukcióján

Több forrást sikerült bevonnia az Államadósság Kezelő Központnak a tervezettnél a mai aukció során, ahol a nagy érdeklődést látva jelentős hozamcsökkenés következett be. A 3 éves kötvényekből 30 milliárdnyit adtak el 5,57 százalékos átlaghozam mellett, az 5 évesből 22,5 milliárdnyit 5,75 százalékos átlaghozammal, míg a 10 éves kötvényekből 18 milliárdnyi került értékesítésre 6 százalékos átlaghozam mellett.

Forrás: [origo]

Várakozik Európa

Tartják mérsékelt pluszaikat az európai részvényindexek az EKB kora délutáni kamatdöntő ülése előtt. A nagyobb emelkedéseket vélhetően az ülés előtti óvatosság és kivárás akadályozhatja meg, ugyanis az ázsiai és amerikai piacok erősödése, valamint a kedvező kínai makroadatok is hátteret adhatnának az erősödéseknek.

A 14:30-kor kezdődő Mario Draghi sajtótájékoztatót kitüntetett figyelem övezheti, ahol többek között kiderül, a döntéshozók miként vélekednek most az eurózóna állapotáról.

Az Európai Központi Bankon kívül a Bank of England is kamatdöntő ülést tart, ami után szintén változatlanul maradhat a 0,5 százalékos alapkamat, és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program is.

A piacok közül változatlanul kiemelkedik az olasz FTSE/MIB, melyet főleg a Finmeccanica 3,2 százalékos, valamint a Mediaset 3,1 százalékos emelkedése segít a többi piac fölé.

A spanyol IBEX-et a sikeres spanyol kötvényaukció is támogathatja, Spanyolország ugyanis jóval a várt 4-5 milliárd euró felett, 5,8 milliárd euró értékben adott el ma államkötvényeket. A nagy érdeklődést látva jelentősen csökkentek a hozamok, olcsóbbá téve az országnak a finanszírozást. A 10 éves állampapír hozama ezek segítségével 5 százalék alá csökkent, amire tavaly március óta nem volt példa.

Forrás: [origo]

A Volkswagen 0,7 százalékos pluszban forog arra a hírre, hogy a cég ajánlatot tehet a kamiongyártó MAN Group maradék részére, melyet még nem birtokol. A MAN részvényei 4,8 százalékos pluszban forognak a Xetrán.

Az ArcelorMittal 2,5 százalékot ugrott, miután 3,5 milliárd dolláros értékpapír-kibocsátásra készül a világ legnagyobb acéltermelője. A lépéssel a mintegy 22 milliárd dolláros adósságállományát kívánja csökkenteni a társaság június végéig 17 milliárd dollár közelébe.

ArcelorMittal árfolyama (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]