Vágólapra másolva!
Mérsékelt pluszba kerültek nyitás után az európai részvényindexek az ázsiai és amerikai piacok emelkedése után, melyeket a remek kínai makroadatok is segíthetnek. Nagyobb erősődés vélhetően az EKB mai kamatdöntő ülése előtti kivárás miatt nem alakul ki, ahol az elemzők szerint nem fognak változtatni a rekordalacsony, 0,75 százalékos alapkamaton. Mario Draghi ezt követő sajtótájékoztatójára is érdemes lesz figyelni, ahol többek között kiderül, a döntéshozók miként vélekednek most az eurózóna állapotáról. Itthon a BUX szintén kissé erősödni tud, amivel a magyar részvényindex az elmúlt napok remeklései után már kéthónapos csúcsa körül mocorog. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Izmos kínai makroadatoknak örülhet Ázsia
Vágólapra másolva!

Lemaradt az osztrák ATX

Egyelőre nem tud leállni a BUX, mely az elmúlt napok jó teljesítménye után ma újra felfelé indult el nyitás után, és 0,2 százalékos pluszban található. A magyar részvényindex már kéthónapos csúcsa körül mozog, melyet az európai tőzsdék enyhe erősödése is segíthet. Az osztrák ATX index viszont lemaradt társaitól, melyben leginkább a Verbund 2,8 százalékos, valamint az Andritz 1,5 százalékos esése játszik szerepet.

Forrás: [origo]

A blue-chipek sorát az OTP vezeti 1,1 százalékos drágulásával, melyet az is segíthet, hogy stabilra javította az OTP magyar, illetve orosz egységére megfogalmazott ajánlását a Fitch a korábbi negatívról.

A bankpapírt a Magyar Telekom követi fél százalékos emelkedéssel, ami folytatja jó szereplését a tegnapi nagyobb ugrása után. A telekompapír egy hónapos csúcsa körül található.

A Richter egyelőre nem mutat elmozdulást, míg a MOL 0,6 százalékos gyengüléssel tartja vissza a BUX-ot. Az Egis viszont jól teljesít, már 0,6 százalékkal került feljebb az árfolyama.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star tovább csúszik lefelé a lejtőn, és már 4,7 százalékot vesztett értékéből. A cég újabb rendkívüli közgyűlést tart március 14-én, és a napirendi pontok között főként olyan elemeket lehet találni, melyekkel kapcsolatban nem született döntés legutóbb. A részvényesek többek közt dönthetnének egy 50 millió darabos részvényemelésről.

További hír, hogy 2012 november végéig mintegy 90 ezer darab gyűjtőszámlát nyitottak a deviza jelzáloghitellel rendelkezők a PSZÁF közleménye szerint, míg a szerződésüket több mint 105 ezren aláírták már, ami 23,3 százalékos arányt jelent.

A forint tartja a tegnapi erősödése utáni 289,5-ös szinteket az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama is egyre lejjebb kerül, már 221,5-nél mozog, míg a svájci franké 239,4-nél látható.

EURHUF

Forrás: [origo]

Tovább menetel az olasz FTSE/MIB

Az amerikai és ázsiai tőzsdék emelkedése, és az izmos kínai makroadatok az európai piacokra is kedvező hatással vannak, ahol enyhe pluszokkal indult a kereskedés. A befektetők kivárhatnak az EKB ma délutáni jegybanki kamatdöntő ülése előtt, ahol az elemzők nem számítanak a 0,75 százalékon álló alapkamat módosítására. A 14:30-kor kezdődő Mario Draghi sajtótájékoztatót kitüntetett figyelem övezheti, ahol többek között kiderül, a döntéshozók miként vélekednek most az eurózóna állapotáról.

Az Európai Központi Bankon kívül a Bank of England is kamatdöntő ülést tart, ami után szintén változatlanul maradhat a 0,5 százalékos alapkamat, és a 375 milliárd fontos eszközvásárlási program is.

Az európai börzék közül tegnaphoz hasonlóan újra kiemelkedik az olasz FTSE/MIB 0,6 százalékos erősödésével, melyet főleg a Telecom Italia 1,8 százalékos, valamint a Finmeccanica 2,9 százalékos ugrása segíthet.

Forrás: [origo]

A Volkswagen fél százalékos pluszban forog arra a hírre, hogy a cég ajánlatot tehet a kamiongyártó MAN Group maradék részére, melyet még nem birtokol. A szavazati jogok 75 százaléka már a Volkswagennél van. A jelenlegi piaci kapitalizáció alapján mintegy 3 milliárd euró nagyságú pakkot kellene megvennie a Volkswagennek, aki jobban beintegrálná a cégcsoportba a kamiongyártót. A hírre a MAN részvényei 5,4 százalékot ugrottak.

A Bayer egyelőre nem mutat jelentős elmozdulást annak ellenére, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet szerdán jóváhagyta a gyógyszergyártó egyik terhesség megelőzési eszközét. Ez kifejezetten jó hír, ugyanis 12 éve nem kapott jóváhagyást ilyen készülék az USA-ban.