Milliárdokat buktak a cigarettagyártók

Vágólapra másolva!
A vendéglátóhelyek többsége betartja a dohánytilalmat, a cigarettagyártók is sokkal kevesebbet tudnak eladni iparági becslések szerint.
Vágólapra másolva!

15-20 milliárd forintot veszített a dohányipar a vendéglátóhelyi dohányzás egy évvel ezelőtti betiltása óta - írja a csütörtöki Népszabadság.

Bár a dohánycégek hivatalosan nem közölték, hogy mekkorát esett a forgalmuk (annál is inkább, mivel nehéz különválasztani a tiltás és a tavalyi év folyamán több lépcsőben emelt jövedéki adó nyomán bekövetkezett drágulás hatását), azonban nem hivatalos iparági becslések szerint 5-6 százalékra teszik kifejezetten a vendéglátóhelyi tiltás nyomán bekövetkezett piaczsugorodást.

Különösen a téli, hideg időszakban érezhető a kisebb forgalom, amikor az üzlethelyiségekből kevesebben kívánkoznak ki az utcára füstölögni.

A dohánytilalom betartásának ellenőrzésével megbízott Állami Népegészségügyi és Tisztifőorvosi Szolgálat novemberi célvizsgálata során országosan négyezer helyet kerestek fel az ellenőrök, és azt tapasztalták, hogy a vendéglátósok túlnyomó többsége betartja a dohánytilalmat. Mindössze az esetek hat ezrelékében találtak szabálytalanságot, amiért összesen 250 ezer forint bírságot szabtak ki, azaz jóformán kifogástalanul működött a tilalom - olvasható a Népszabadságban.