Még nagyobb magyar recessziót várnak Londonban

Vágólapra másolva!
Az első negyedévben is folytatódhat a jegybank enyhítési ciklusa, márciusra 5 százalék lehet az alapkamat.
Vágólapra másolva!

Az első negyedévben várhatóan megszakítás nélkül folytatódik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris enyhítési ciklusa, márciustól azonban több kihívással is szembesülhet a jegybank, elsősorban az esedékessé váló vezetőváltással, amelyre a piac oda fog figyelni - jósolták csütörtökön ismertetett térségi prognózisukban londoni pénzügyi elemzők.

A UBS - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének közgazdászai az európai felzárkózó gazdaságok monetáris kilátásairól befektetőknek összeállított, idei első előrejelzésükben közölték, hogy várakozásuk szerint márciusig 5 százalékra csökken az MNB alapkamata a jelenlegi 5,75 százalékról.

A folytatódó enyhítés egyik tényezője a ház szerint a gyenge gazdasági teljesítmény. Az UBS londoni elemzői jelentősen rontották a tavalyi évre adott becslésüket: új prognózisuk szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2012 egészében 1,3 százalékkal csökkent a cég által eddig várt 0,9 százalékos visszaesés helyett. A szakértők a becslés negatív felülvizsgálatát a mezőgazdaság gyenge tavalyi terméshozamaival indokolták.