Vágólapra másolva!
A jobboldali Széll Kálmán Alapítvány vezetője szerint kár felforgatni a világot, konzervatívként inkább a megfontolt, kis lépések híve. Bajnai Gordonról nem változott meg a véleménye, csak azért mert a Fidesz kiplakátozta az országot. Lantos Csaba szerint válság még egy jó darabig velünk marad.
Vágólapra másolva!

Magyarországon várhatóan L betűt formál a válság, már 2009-ben világosság vált, hogy ez lesz életünk meghatározó krízise - mondta a Heti Válasz csütörtöki számában adott interjúban Lantos Csaba a jobboldali Széll Kálmán Alapítvány kuratóriumának elnöke. (Orbán Viktor miniszterelnök kétszer is ez előtt az alapítvány előtt jelentett be gazdaságpolitikai intézkedéseket, volt, hogy személyesen hálálkodott nekik.) Az üzletember szerint azok a társadalmak tudnak kilábalni a válságból, ahol a társadalom alapjai egészségesebbek, szilárdabbak.

A Fidesz kormányzására utalva azt mondta, hogy nem mehet el szó nélkül a visszamenőleges vagy a parlamenti rend formális betartását mellőző törvényalkotás mellett. Erre csak háborús helyzet adhatna igazolás, a fülkeforradalom viszont nem ilyen - tette hozzá. Szerinte az igaz, hogy befejezetlen maradt a rendszerváltás, de ezt a korszakot a Fidesznek mihamarabb le kell zárnia, és át kell térnie egy konszolidáltabb időszakra.

A magánnyugdíj-pénztári vagyon államosításáról beszélve kijelentette, hogy nem azzal kellett volna kábítani a népet, hogy a nyugdíjpénztárak eltőzsdézték az emberek vagyonát - még ha nem működtek is tökéletesen. A társadalomban meglévő bizonytalanságot és bizalmatlanságot inkább csillapítani kellene például azzal, hogy elmagyarázzuk, mit miért teszünk - mondta. "Felforgatni a világot? Ez baloldali forradalmi mentalitás. A konzervatív értékrend alapján a kisebb, átgondolt lépésekben történő változtatásnak vagyok a híve" - tette hozzá.

Szerinte ennek ellenére a szocializmusból sikerült lebontani valamennyit, még akkor is, ha egzisztenciális szempontból nem közeledtünk a nyugathoz. Az állami újraelosztás aránya 51-ről 49 százalékra csökkent a korábbi kormányok időszakához képest. Úgy látja, hogy az egykulcsos adórendszer is jobb, mint a korábbi átláthatatlan, szociális szempontok uralta, farizeus adórendszer.

A kormány szerinte sikereket ért el az államadósság csökkentése, a munkát terhelő állami elvonások mérséklése vagy a szabadabb munkapiac megvalósítása terén. Lantos úgy látja, hogy a közigazgatás átszervezése, a közoktatás vagy az egészségügy átalakítása magában hordozza egy versenyképesebb kialakításának esélyeit. A korábbi kádári struktúrát, amikor az állam a saját intézményrendszerének foglya volt, csak kétharmaddal lehetett szétverni, és ez az Orbán-kormány történelmi felelőssége és teljesítménye - mondta.

Lantos Csaba - aki Bajnai Gordonnal is jó viszonyt ápol - az Együtt 2014 ellenzéki mozgalom vezetőjéről azt mondta, hogy tisztességéhez nem fér kétség, és csak azért, mert a Fidesz kiplakátozta az országot Gyurcsány Ferenccel közös fotóival, még nem fog megváltozni róla a véleménye. Bajnai miniszterelnöksége ugyanakkor szerinte előre megírt forgatókönyv szerint telt, és végrehajtotta a Gyurcsány által előkészített és az IMF által diktált megszorításokat.