Itt a nagy hír! - Ugrik a Synergon árfolyama

Vágólapra másolva!
Csaknem kétmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a Synergon, melyből azt az adatparkot kívánja felépíteni, amelynek terveiről a menedzsment már korábban beszámolt. Mint ismeretes, a korábbi bejelentéskor azt is hangsúlyozta a társaság, hogy a PannErgy-vel közösen kívánja biztosítani az adatközpont energiaellátását. A hír bejelentése előtt felfüggesztett részvények kereskedése három óra után indult újra, a papír árfolyama méretes, 14 százalékos, azaz 59 forintos ugrással kezdett. Az eddigi forgalom 24 millió forintos.
Vágólapra másolva!

15:10

A részvény árfolyama jelentős emelkedéssel kezdte a kereskedést, azonnal 14 százalékos plusz bontakozott ki 24 millió forintos forgalom mellett.

A Synergon árfolyama (Ft)

12:42

A mostani hír bizonyos mértékig a PannErgy számára is pozitív, de a Synergon számára jelenthet igazán nagy lökést. A Synergon teljes részvényszámával számolva a támogatás részvényenként csaknem 215 forintot jelent, a saját részvényekkel korrigálva pedig részvényenként 266 forintra rúg az elnyert támogatás összege a Synergon saját számítása szerint.

A Synergon kereskedését ma délelőtt függesztették fel a BÉT-en, így lehetett sejteni, hogy nagyobb horderejű bejelentés következik. A részvény még nem indult újra, a felfüggesztéskor minimális csökkenéssel 420 forinton állt az árfolyam. A hírre valószínűleg megjelennek majd a vevők a részvény piacán.

Adatparkra használja a pénzt a Synergon

A tőzsdén jegyzett Synergon Informatika Nyrt.leányvállalata, a Synergon Integrator Kft. az Új Széchenyi Terv keretében kiírt "Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása" pályázaton mintegy kétmilliárd forintot nyert "SYNERGON Data Center eszközpark" című pályázatával.

A pályázati pénz felhasználása során a Synergon a meglévő és új ügyfeleinek kiszolgálására, cloud és integrációs portfóliójának bővítésére adatközponti beruházást indít el. A cég azt állítja, hogy felmérve a piaci körülményeket hazai és regionális viszonylatban, megállapítható, hogy kereslet mutatkozik távközlési-szolgáltató független, olcsó üzemeltetési költséggel (különösen energia és hűtés) rendelkező TIER-3, vagy magasabb színvonalú adatközpontok iránt.

Ezen trend alapján a vállalat Magyarország legmodernebb, jelentős részben megújuló, részben geotermikus energia ellátáson alapuló adatközponti megoldását kívánja felhúzni.

"A Synergon áttekintette a jelenlegi adatközponti piaci lehetőségeket, amely alapján arra a következtetésre jutott, hogy a jövőben az adatközponti szolgáltatások az infokommunikációs piac egyik meghatározó színtere lesz. Megállapítottuk, hogy a meglevő hazai és regionális kapacitások mellett létjogosultsága van mind energetikai, mind pedig elhelyezési és üzemeltetési szempontból fejlettebb adatközpontok kialakításának. A piacon ismert problémák megoldása érdekében a Synergon első körben egy 2 000 négyzetméteres, majd a későbbiek során akár ötezer négyzetméterig bővíthető moduláris, telekommunikációs szolgáltató-semleges adatközponti létesítmény létrehozásának előkészületeit tette meg. A megvalósuló adatközpont terveink szerint megújuló energiaforrások felhasználásával tud majd működni -nyilatkozta Rácz Imre a Synergon Integrator Kft. ügyvezetője."

Sűrűsödnek a sztorik a Synergon körül

Mint ismeretes, a cég már korábban bejelentette, hogy meg kívánja építeni azt a központot, amelyhez most EU-s támogatást nyert. A korábbi bejelentéskor azt is hangsúlyozta a társaság, hogy a PannErgy-vel közösen kívánja biztosítani az adatközpont energiaellátását. Az elnyert támogatás összege egészen pontosan 1 998 941 448 forint.

November közepén jelentősebb akvizíciókat jelentett be a vállalat, mintegy 1,9 milliárd forintért vásárolt fel egy teljes cégcsoportot, december végén pedig szinén egy vissza nem térítendő támogatást jelentett be a cég mintegy 600 millió forint értékben. A jó hírek mellé jutott rossz is, az e-útdíj tenderen a Synergon riválisa, a Getronics nyerte el a megbízást.

Synergon (BÉT)