Erzsébet-utalvány vagy SZÉP-kártya?

Erzsébet-utalvány egy pénztárcában, cafeteria, felosztási tanácsok
Vágólapra másolva!
Minden évben változnak a béren kívüli juttatások, az idén sem csak a sokféle utalvány és kártya közt kell kiigazodniuk a dolgozóknak, de történtek fontos változások. Az év sztárja az önsegélyezés lehet, mert már rezsit, tandíjat és devizahitelt is lehet belőle fizetni, de visszatér a kultúrautalvány is. Itt a cafeteria-kisokos.
Vágólapra másolva!

Nincs év, hogy ne változtatnának valamit a cafeteria rendszerén, nem kivétel 2013 sem. Az eredetileg a béren kívüli juttatások adózását könnyítő szabályozást ma már szociálpolitikai eszközként használja az állam, a munkaadóknak az adók számolgatásával kell bíbelődniük, a dolgozóknak pedig a lehetőségekből nem csak azt kell kiválasztaniuk, hogy melyik elem számukra a leghasználhatóbb, de azt is, hogy milyen kombinációval járnak a legjobban.

Az állam többféle adóterhet állapít meg az egyes cafeteriaelemekre, és alapvető változás 2013-ban, hogy a legkeresettebb fajtákat érintő kedvezményes adókulcs megemelkedett. Ezentúl 4 százalékponttal több egészségügyi hozzájárulást kell fizetni, ami miatt 100 forintnyi kifizetett kedvezményes béren kívüli juttatásból 35,7 megy az államnak (az eddigi 31 helyett). Ez még mindig jóval alacsonyabb, mint a 96 százalékos adóteher, ami a béren van.

A cégek évi 500 ezer forintig adhatnak kedvezményes béren kívüli juttatást. Ezen a kereten vagy az egyes elemek külön keretein felül 51,2 százalékos a teher. Szintén ekkora adó terheli az egyes, meghatározott körű juttatásokat, amelyek nem számítanak bérnek, de nem is tartoznak a béren kívüli juttatások közé (például üzleti út során fizetett ebéd, telefonköltség, üzleti ajándék).

Erzsébet-utalvány

A dolgozók körében a legnépszerűbb cafeteriaelem az ételutalvány, az extra juttatást nyújtó munkaadók 81 százaléka használja ezt az eszközt. A kormány 2012-ben kiütötte a piacról a francia utalványos cégeket (Sodexo, Edenred, Cheque Dejeuner), és csak az állami Nemzeti Üdülési Szolgálat által kibocsátott Erzsébet-utalványt hagyta meg.

Maga az ételutalvány azért lehet népszerű, mert széleskörűen felhasználható. 2012-ben meleg- és hidegétel-vásárlásra is jó volt, és bár eredetileg az idén már csak hidegétel-utalványként maradt volna meg, a kormány átírta a szabályokat, és 2013-ban is lehet vele melegételt venni az elfogadóhelyeken. Ráadásul januártól a korábbi 5000 forint helyett havi 8000 forintig kedvezményes (35,7 százalékos az adótartalom) az Erzsébet-utalvány, és a keret fölött is csak akkora a teher (51,2 százalék), amekkora a nem kedvezményes cafeteriaelemeké.

SZÉP-kártya

A második legnépszerűbb juttatási forma a Széchenyi Pihenőkártya, amely gyakorlatilag három különböző utalványt egyesít egy elektronikus kártyába: lehet vele ételt vásárolni, üdülni, és szabadidős tevékenységet folytatni. 2013-ban a kártyát az adóterhelésen kívül nem sok változás érintette. A felhasználási köre kibővült, így például uszodabelépőt, bérletet is lehet fizetni, illetve sporteszközöket lehet bérelni vele.

Az étkezést érinti az a változás, hogy az üzemi konyhán már nem csak a munkahelyen dolgozók ehetnek. Eddig csak olyan üzemi konyhán lehetett költeni a 12 500 forintot havonta, ahova máshol dolgozók nem mehettek. Ez bonyolította a rendszert, 2013-tól viszont már külsősök is ehetnek ilyen konyhán.

Önsegélyezés

A legjelentősebb változás talán az, hogy az önsegélyező pénztárból fizethető kiadások köre kibővült. A pénztárba a munkaadó a minimálbér 30 százalékáig (29 400 forintig) fizethet kedvezményes adóval (35,7 százalék), amelyet utána a dolgozó igen hasznos dolgokra fordíthat. A keret fölött is lehet támogatni a munkavállalót, de akkor már magasabb adóteher mellett.

A felhasználási kör kibővítése miatt gyorsan a legnépszerűbb béren kívüli juttatássá válhat az önsegélyezés. 2013-tól lehet például devizahitelt törleszteni a pénztárból a minimálbér 15 százalékáig (14 700 forint), lehet rezsit fizetni szintén ugyanilyen összeghatárig, és a gyerek taníttatásának fontos költségei is fedezhetők. Vásárolható tankönyv, taneszköz általános és középiskolás számára, 25 éves korig pedig a felsőoktatásban tanulók tandíját, kollégiumi vagy albérleti díját is lehet fizetni.

Kultúrautalvány

Szintén fontos változás, hogy újra létrehozták a kultúrautalványt azzal, hogy a tavaly még csak sportesemények látogatására fordítható juttatás felhasználási körét kibővítették. Igaz, hogy csak évi 50 ezer forintos értékhatárig, de adómentesen adható ez a cafeteriaelem, amellyel látogatható múzeum, kiállítás, színház, tánc- vagy zeneművészeti előadás, cirkusz és könyvtár is.