Vágólapra másolva!
Jelentősen vesztett előnyéből nap végére a BUX, melyet talán csak az Egis nagyobb ugrása tartott a pozitív tartományban. Az OTP-nek és a MOL-nak viszont nem sikerült a zárás, és visszaesésük rántotta vissza a magyar részvényindexet.Európában is visszacsúsztak az indexek, melyek közül a legtöbb már a negatív tartományban tanyázik. Az Európai Központi Bank és a Bank of England nem okozott meglepetést, egyik sem változtatott irányadó kamatlábán, ami így nem váltott ki nagyobb mozgásokat délután az európai tőzsdéken. A részvényindexek közül kiemelkedik az olasz FTSE/MIB index, amit a sikeres olasz kötvényaukció is segíthet. A Nokia nagyot száguldott a cég megszellőztetett remek negyedik negyedéves eredményei után. Amerikában felfelé indultak el nyitás után a részvényindexek, melyek késő Európával együtt kezdenek veszíteni előnyükből, és már csak nem sokkal tegnapi záróértékük felett mozognak. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma nem bolygatta fel a piacokat, ahol kezd eltűnni a kedvező kínai makroadatok miatti jó hangulat.
Vágólapra másolva!

2 milliárdot kapott a Synergon, ugrottak a részvényei

Elfáradt nap végére a BUX, mely zárásra elvesztette nagyobb előnyét, és végül 0,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex főleg az Egis ugrásának köszönheti, hogy még így is felülteljesítette régiós társait.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül a már említett Egis 2,3 százalékot menetelt ma, kurzusa napközben már a 18 000 forintos szint felett is járt, amire legutóbb október végén volt példa.

A BUX a főbb papírok gyengülése miatt veszített előnyéből, az OTP csupán 0,3 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Rajta kívül a MOL 0,3 százalékos mínuszban, a Richter 0,2 százalékos, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos pluszban állapodott meg. A telekomcég papírjai több mint 1 hónapos csúcsuk közelébe kerültek.

Forrás: [origo]

Sokáig nem lehetett tudni, délelőtt miért függesztették fel a Synergont, a válasz azonban kora délután megérkezett. A cég kétmilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el, melyből az informatikai vállalat a meglévő és új ügyfeleinek kiszolgálására, cloud és integrációs portfóliójának bővítésére adatközponti beruházást indít el. A részvények 10,5 százalékos pluszban zártak a hírre.

A Synergonban több mint 11 százalékos részesedéssel rendelkező PannErgy-t viszont mintha elfelejtették volna a befektetők, a papír ugyanis csak tegnapi záróértékén zárt. A Synergon az adatközpontjának energiaellátását a PannErgyvel közösen kívánja biztosítani, így az elnyert támogatásból a geotermiai cég is profitálhat.

Rajta kívül az E-Star egész nap pocsékul teljesített, és ma 10,5 százalékot vesztett értékéből. A cég újabb rendkívüli közgyűlést tart március 14-én, és a napirendi pontok között főként olyan elemeket lehet találni, melyekkel kapcsolatban nem született döntés legutóbb. A részvényesek többek közt dönthetnének egy 50 millió darabos részvényemelésről.

Nagyobb gyengülésen ment keresztül délután a forint Mario Draghi sajtótájékoztatója után, és az euróval szembeni kurzusa már a 292-es szint fölött mozog. Ebben valószínűleg inkább az euróra irányuló nagyobb vételi érdeklődésnek lehet szerepe. A dollár/forint árfolyama 221,7-nél, a svájci franké 241,8-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Megtépték a Nokiát

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott irányadó kamatlábán sem az Európai Központi Bank, sem a Bank of England. Az utóbbi változatlanul hagyta eszközvásárlási programjának 375 milliárd fontos nagyságát is. Mario Draghi sajtótájékoztatójából kiderült, hogy az EKB döntésének hátterében az állt, hogy 2013-ban továbbra is gyenge lehet az eurózóna gazdasága, ami elsősorban a strukturális reformok lassú bevezetésének köszönhető. A döntés egyértelmű volt, ugyanis a monetáris tanács egyik tagjában sem merült fel a csökkentés lehetősége.

A bejelentésre az euró megugrott a dollárral szemben, és több mint 1 százalékos emelkedés után már 1,32 körül mozog a kurzusa.

A részvényindexekre viszont visszacsúsztak a nap végére, a legtöbb közülök már enyhén tegnapi záróértéke alatt mozog.. A olasz FTSE/MIB indexet a sikeres kötvényaukciók is segíthetik. Az indexet többek között az STMicroelectronics 8,3 százalékos, valamint a Mediaset 4,6 százalékos drágulása emeli a többi börze fölé.

Az olasszal párhuzamosan Spanyolország is kötvényaukciót tartott, ami után a 10 éves spanyol állampapírok hozama tavaly március óta először csúszott be 5 százalék alá.

Forrás: [origo]

A Nokia nagyon elszállt a finn tőzsdén, miután a cég a várakozásokat vaskosan meghaladó negyedik negyedéves eredményeket szellőztetett meg. A részvények több mint 18 százalékot ugrottak a hírre.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]

A Marks&Spencer-nek viszont nincs jó napja, 1,1 százalékot estek a papírok, miután a cég közzétette tavalyi negyedik negyedéves eredményeit. A legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 1,8 százalékkal esett vissza, míg az általános ruházat értékesítése 3,8 százalékot zuhant az utóbbi 13 hétben. Az utóbbi kissé nagyobb visszaesés az elemzői várakozásoknál, akik maximum 3,5 százalékos zsugorodást vártak.

Jól teljesítenek a bankok Amerikában

Mérsékelt pluszban mozognak az amerikai részvényindexek, amivel kezd eltűnni a mai izmosabb kínai makroadatok miatti jó hangulat. A heti friss munkanélküli segélykérelmek vártnál kissé nagyobb száma nem bolygatta fel a piacokat, ami szerint a múlthéten 371 ezer segélykérelem érkezett be az USA-ban a várt 365 ezer helyett. Ezen túl az EKB és a BoE kamatdöntő ülése sem okozott meglepetést.

Ezek után az indexek sorát az S&P 500 vezeti, mely 0,2 százalékot erősödött, amit a Dow Jones 0,1 százalékos követ. A Nasdaq tegnapi záróértéke körül mocorog.

A kedvező részvénypiaci hangulatban megindultak a nyersanyagok is, az arany több mint 1,3 százalékos drágulás után 1677 dollár körül látható, míg a WTI nyersolaj 1 százalékot emelkedett, és a 94 dolláros szint körül található a kurzusa.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai sorát a pénzügyi szektor vezeti, melyeket főleg a Bank of America 1,8 százalékos emelkedése húz feljebb. A bank papírjai úgy néz ki magukra találtak a tegnapi több mint 4,6 százalékos zuhanás után, amiben egy elemzői leminősítésen túl sok más tényező is szerepet játszhatott. A szektortársak közül a Morgan Stanley is remekül mozog, már 3,4 százalékot drágult.

A technológiai szektor kisebb lemaradásban van többnyire a Microsoft 0,9 százalékos esése miatt, miután az eddigi felülsúlyozásról semlegesre minősítette a Morgan Stanley a szoftvergyártó óriás papírjaira szóló ajánlását. Az elemzőház szerint a személyi számítógépek iránti kereslet továbbra sem fog javuló tendenciát mutatni.

A Facebook újra emelkedik a tegnapi megugrása után, melyben valószínűleg az játszik szerepet, hogy több elemző szerint a részvényben jelentős felértékelődési potenciál lehet az elkövetkező két évben, az árfolyamot pedig a január 15-én esedékes titokzatos bejelentés hajthatja tovább. A papír 1,1 százalékos pluszban forog.

Forrás: [origo]

A Tiffany 3,8 százalékot zuhant, miután az év utolsó két hónapjában a cég forgalma elmaradt a várakozásoktól, ami miatt a vállalat részvényenkénti éves profitja is a várt 3,2-3,4 dolláros sáv alján alakulhat.

A Ford 2,5 százalékkal került feljebb, miután a menedzsment bejelentette, hogy az eddig 5 centről 10 centre emeli negyedévenkéti osztalékfizetését az autógyártó.