Óriási meglepetés a Nokiától - Elszállt az árfolyam

Vágólapra másolva!
Elszállt a Nokia a finn tőzsdén, miután a cég a várakozásokat vaskosan meghaladó negyedik negyedéves eredményeket szellőztetett meg. Ez még nem a végleges negyedéves jelentés, de a legfontosabb jó hírekkel úgy tűnik, előrukkolt a cég: a Lumia okostelefonok értékesítése végre igazi lökést adhat a cégnek, és így visszakapaszkodhat a mobilgyártók térképére.
Vágólapra másolva!

Jól sikerült a Nokia negyedik negyedéve

16 százalékot ugrott a Nokia árfolyama a helsinki tőzsdén, miután közzétette a negyedik negyedévről szóló előzetes jelentését, és ebben a finn telefongyártó lényegesen jobb eredményekről számolt be, mint ahogy az elemzők előzetesen várták. Ez a Nokia esetében persze nem jelent kirobbanóan magas profitot, de a várt üzemi szintű veszteség helyett a cég mobilgyártással foglalkozó üzletága akár vékonyka profitot is felmutathat majd a január végén érkező végleges negyedéves jelentésében.

A menedzsment jelzése szerint az üzemi eredményhányad (az üzemi eredmény aránya az árbevételhez) 0 és 2 százalék között alakulhatott a legfontosabb üzletágban, a készülékek és szolgáltatások nevű divízióban. Ennek része az okostelefonokat és a "hagyományos" mobiltelefonokat gyártó részleg is. A kedvezően alakult a csúcskategóriás Lumia okostelefonok értékesítése, a Nokia mai közlése szerint összesen 86,3 millió darab mobilkészüléket értékesített a negyedik negyedévben, amiből 4,4 millió darabot tettek ki a Lumia termékskála tagjai 2,2 millió egyéb okostelefon mellett.

A menedzsment ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az erős karácsonyi időszak után a szezonális hatások miatt az első negyedévben ismét veszteségessé válhat a készülékgyártás.

Nokia (Helsinki)

Az árbevételben kisebb szeletet képviselő Nokia Siemens Networks is profitot könyvelhetett el a negyedik negyedévben, a cég szerint az üzemi eredményhányad 13-15 százalék körül alakulhatott, szemben a korábbi 4-12 százalékos prognózissal, és ezzel sorozaban harmadik negyedéve marad "víz felett" a finn-német közös vállalkozás, legalábbis a nem a nemzetközi könyvviteli sztenderdet (IFRS) követő kimutatásai alapján. A hálózati megoldásokat gyártó és szállító közös vállalkozás többségi tulajdonosa a Nokia, így konszolidált kimutatásaiban az NSN eredményei is szerepelnek.

A Nokia a várakozásoknál jobban kontroll alatt tartotta a költségeket, a jól muzsikáló készülékértékesítések mellett ez is közrejátszik a cég meglepően jó teljesítményében. Stephen Elop, a Nokia 2011 elején kinevezett vezérigazgatója már két éve küzd a költségek leszorításával, a finn nemzetki kincsnek számító cégtől mintegy 20 ezer főt bocsátottak azóta el, jelentős részüket az anyaországban (az elbocsátások egyébként vaskosan érintették a Nokia magyarországi operációját is).

A befektetők hinni kezdtek

Ahogy arról az Investor.hu-n is beszámoltunk, a Lumia 920-as modell első szállítmányait Németországban és Kínában is villámgyorsan elkapkodták a vásárlók, így hosszú évek után először látszik lehetőség arra, hogy a Nokai visszakerüljön a mobilgyártás élvonalába. A Nokia problémáit persze még távolról sem oldotta meg az új széria sikere, hiszen a legfontosabb üzletágban még éppen csak sikerült a nyereségesség határára visszalendülni.

A Nokia mobilpiacon elérhető profiton belüli részedése - több hasonló szereplővel egyetemben - jóformán nem értelmezhető, a piacot az Apple és a Samsung uralja profitabilitásban is. A Nokia lemaradásának leginkább az az oka, hogy a termékportfóliójában továbbra is meglehetősen alacsony az okostelefonok aránya, a derékhadat adó "nem okos" készülékek profittartalma viszont lényegesen alacsonyabb, ez húzza vissza a Nokia teljes profitabilitását.

A mobilgyártók részesedése a piacon elérhető üzemi eredményből


Forrás: Business Insider

A 4,4 millió darabos negyedéves okostelefon-értékesítés eltörpül a szegmens két nagyágyúja, az Apple és a Samsung eladásai mellett, 2012 harmadik negyedévében ráadásul a teljes mobilértékesítés terén is letaszította a trónról a Samsung a Nokiát. A kedvező negyedik negyedéves teljesítménnyel viszont talán sikerül némileg stabilizálnia a piaci pozícióit a cégnek, de a hosszú távú profitnövekedéshez egyértelműen hangsúlyeltolódást kellene látnunk az okostelefonok javára az értékesítésekben.

Az elmúlt hónapokban egyértelműen a feltámadás jeleit mutatja a részvény, amit a befektetők is mind nagyobb jókedvvel szemlélnek. Jól jelzi a hangulatváltást, hogy a tavaly év végi mélypontja óta a részvény több mint 150 százalékot emelkedett. Úgy tűnik, hogy a Microsofttal 2011 elején kötött stratégiai megállapodás kezdi meghozni az első gyümölcseit, dacára annak, hogy a Nokia rendkívül kiszolgáltatottá tette magát azzal, hogy az okostelefon-stratégiáját teljesen a Microsoft platformjára, a Windows Phonre-ra építette fel.

Nokia (Helsinki)