Senki se tudja, mire gondolhatott Matolcsy

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium sem foglal határozott állást abban, hogy Matolcsy György miniszter vajon mire gondolt, amikor 12-16 rendelkezésre álló jegybanki élénkítő eszközről beszélt korábban. A  magyarnál sokkal nagyobb, szerteágazóbb, fejlettebb és olajozottabban működő tőkepiacokról hozott példák egy részét már próbálta a jegybank, egy része meg nem értelmezhető a magyar körülmények között, a többi közül pedig találunk jó eséllyel hatástalant és olyat is, ami a nemzetközi szervezetek haragját szítaná fel.
Vágólapra másolva!

Látszólag még a Nemzetgazdasági Minisztérium sem tudja pontosan, miről is beszélt Matolcsy György, amikor korábban kijelentette, a jegybanknak legalább 12-16 eszköze van a növekedés segítésére. A Világgazdaság kérdésére adott válaszában az NGM azt írta, a miniszter szerint a Fed, az EKB és a Bank of England által alkalmazott eszözöket kell felvenni a jegybanki palettára, de hogy pontosan mely megoldásokra gondolt, arról nem szól a nyilatkozat.

A minisztérium arra az apró, de nem elhanyagolható bökkenőre viszont nem tért ki, hogy ezen eszközök egy részét már próbálta az MNB, de minimális reakciót sikerült velük kiváltani, egy másik része pedig szimplán nem alkalmazható a magyar tőke- és hitelpiaci környezetben, mert például a jelzálogkötvény-piac csekély méretű, a vállalati kötvények piaca pedig jóformán nem létezik.

A fennmaradó intézkedések közül Matolcsy György feltehetően a közvetlenül a hitelezés élénkítésére irányuló lépéseket preferálná, hasonlóan a Bank of England egyébként nem túl sikeres programjához, amelyben a bankoknak nyújtott finanszírozást a hitelkihelyezés élénkítésére. Érdemes hozzátenni, hogy a hitelezés visszaesése csak részben származnak a bankrendszer hitelezési képességének hiányából, és legalább annyira visszavezethető a hitelkereslet gyengeségére, amit ezek a jegybanki lépések nem befolyásolnak.

Több elemző is arra figyelmeztet emellett, hogy a devizatartalékból történő állampapírvásárlások is elképzelhetők a tavaszi jegybanki elnökváltás után. Ez jó eséllyel váltana ki erőteljes ellenkezést az IMF és az Európai Unió részéről, hiszen az európai jegybanki gyakorlatban tiltott gyümölcsnek számító monetáris finanszírozást valósítaná meg. Mindezekkel együtt jó eséllyel láthatunk majd merész irányváltást a jegybanknál tavasszal, akár Matolcsy György, akár más veszi át Simor András helyét az elnöki székben.