Milliárdjaink vannak még egyforintosokban

Vágólapra másolva!
Február végéig lehet bevinni a bankba a forgalomból kivont 1 és 2 forintosokat, utána értéktelenek. Több mint kétmilliárd forintnyi apró van még a fiókokban.
Vágólapra másolva!

Még másfél hónapig, február 28-ig lehet átváltani az 1 és 2 forintos érméket törvényes fizetőeszközre - írja a Pénzcentrum.hu. Ezen időpontot követően - a törvényi szabályozásnak megfelelően - átváltásra nem lesz lehetőség. A vissza nem váltott 1 és 2 forintos érmék együttes értéke még mindig közel 2,2 milliárd forint - közölte az MNB tavaly novemberi jelentésében.

Február végéig névértéken váltják át az 1 és 2 forintos címletű érméket. Az átvétel és a kifizetés minden esetben a legkisebb törvényes fizetőeszköz címlettel, azaz öt forinttal, illetve annak többszörösével kifizethető összegben történik. Eszerint az 1, 2, 3, 4 forintra végződő összegből 1, 2, 3, 4 forintot, a 6, 7, 8, 9 forintra végződő összegből szintén 1, 2, 3, 4 forintot a pénztáros nem vesz át.

Az MNB jelentése szerint 2012 szeptember végén mintegy 1266 millió darab érme volt forgalomban 48 milliárd forint értékben. Mennyiségét tekintve az 5 forintosból van a legtöbb forgalomban, 416 millió darab. A 10 forintosokból 268 milliót használunk, míg a 20 forintosokból 226 millió van forgalomban.