Magyar bankok hitelezési kockázataira figyelmeztetnek

Vágólapra másolva!
Jelentős hitelkockázatot jelent a Moody's szerint Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország esetében is, hogy a bankrendszer igen jelentős hitelkoncentrációval bír, vagyis hogy a kihelyezett hitelállományon belül a legnagyobb szereplők túl nagy súlyt tesznek ki.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítő által készített áttekintés a régióval kapcsolatban a hitelezési kockázatokra hívja fel a figyelmet, amely abból fakad, hogy a bankoknak igen jelentős a kevés nagy szereplő felé fennálló kitettsége a hitelkihelyezésen keresztül.

A magas arányú hitelkoncentrációt az okozza, hogy a helyi bankok alapvetően hazai piacaikra fókuszálnak, ahol korlátozott számú hitelkihelyezési lehetőséggel találják szemben magukat. Ezen túl további kockázatot jelent, hogy a bankok kitettsége a magas hitelkockázatúnak számító iparágak felé is jelentősnek mondható.

A hazai tőzsdén is forgó bankpapírok közül az OTP esetében a hitelállomány elsöprő többségét Magyarország adja, de olyan kisebb szeletet kihasító térségek, mint például Oroszország az utóbbi időszakban már látványos növekedést volt képes felmutatni.