Vágólapra másolva!
Meghozta a vételi kedvet az európai piacokra az Alcoa kedvezőbb gyorsjelentése, mivel kisebb pluszokkal indították a kereskedést a vezető részvényindexek. Ennek hatására a blue-chipek vezetésével itthon a BUX is emelkedésnek indult, mely újra vezeti a régiós piacok mezőnyét. A vételi kedvet erősítheti, hogy Magyarország elérte költségvetési hiánycélját az NGM közlése szerint, mivel GDP-arányosan 2,1 százalékos volt a hiány tavaly.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Eldördült a pisztoly, mégsem lelkesedik Ázsia
Vágólapra másolva!

Teljesült a költségvetési hiánycél

Úgy tűnik, hogy a tegnapi mínusz csak kisebb kisiklás volt a BUX számára, ugyanis újra felfelé vette az irányt a magyar részvényindex, melyben az európai tőzsdék emelkedése van segítségére. A magyar piac ezzel újra felülteljesíti régiós társait, melyek kisebb lemaradásban követik azt.

A vételi kedvet erősítheti az NGM tegnapi tájékoztatása, mely szerint 84,2 milliárd forintos hiánnyal zárt decemberben az államháztartás központi alrendszere. Ezek alapján a 2012-es deficit 607 milliárd forint volt, ami kedvezőbb, mint a 671 milliárd forintos legutóbbi kormányzati előirányzat, igaz, az eredeti tervben szereplő 576 milliárd forintnál magasabb érték. Mindez GDP-arányosan 2,1 százalékos hiánynak felel meg, amihez azonban még hozzáadódik az önkormányzatok 2012-es egyenlege, valamint egyéb módosítások. Ezzel teljesült a módosított 3 százalék alatti hiánycél.

Rossz hír viszont, hogy a Moody's legfrissebb elemzése szerint jelentős hitelkockázatot jelent a régiós bankrendszerekben a hitelkoncentráció, vagyis, hogy a legnagyobb hitelfelvevőkhöz kihelyezett forrásállomány aránya túl magas. Ennek oka, hogy a magyar mellett a szlovák, a cseh és a lengyel bankok viszonylag kis méretűek, és csupán a korlátozott számú kihelyezési lehetőséget biztosító hazai piacokra fókuszálnak.

Ezen túl 704 millió eurós volt a külkereskedelmi mérleg többlete novemberben, ami némileg elmarad a várt 782,5 milliós szufficit várakozásoktól, de magasabb, mint az októberi 646,9 millió eurós többlet.

Forrás: [origo]

A BUX a főbb papírokkal együtt emelkedik, az OTP és a Magyar Telekom már 1 százalék feletti drágulást produkált, de a MOL és a Richter is jó irányba halad, tekintve, hogy az olajpapír már fél százalékkal, a gyógyszeripari cég részvényei 0,4 százalékkal kerültek feljebb. A másik gyógyszerpapír, az Egis szintén jól teljesít 0,6 százalékos emelkedésével.

Forrás: [origo]

A PannErgy 0,2 százalékos mínusszal nyitott, és a céggel kapcsolatos hír, hogy egy tegnap esti bejelentés szerint december 28-án 5 százalék alá csökkent az Erste befektetési Zrt részesedése az energiaipari társaságban. A további kisebb papírok közül az E-Star 2,7 százalékot, a Zwack pedig 1,7 százalékot erősödött.

További hír, hogy Matolcsy György szerint a jegybanknak "pontosan azokkal" az eszközökkel kellene támogatnia a növekedési fordulatot, amelyekkel a Fed, az ECB és a Bank of England él - írja a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium válaszára hivatkozva. A napilap azután kereste fel a minisztériumot, hogy Matolcsy a Kossuth Rádiónak adott interjújában 12-16 eszközről beszélt, amelyek segíthetik a növekedési fordulatot.

A forint erősödésnek indult a kedvezőbb részvénypiaci hangulatban, és az euróval szembeni árfolyama már a 291,5-ös szint alatt mozog. A dollár/forint kurzusa is lejjebb került, már 222,7-nél jár, míg a svájci frank árfolyama 241-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Veszik a részvényeket Európában

Emelkedéssel indították a napot az európai részvényindexek az Alcoa kedvezőbb gyorsjelentési számaira reagálva. A legnagyobb sebességgel az olasz FTSE/MIB index lőtt ki, mely közel 1 százalékot ugrott nyitás után, leginkább a Banco Popolare 3,6 százalékos, valamint a Mediolanum 2,7 százalékos drágulásának köszönhetően.

További hír, hogy Írország bejelentettte, a tegnapi sikeres államkötvény aukciója után újratárgyalná drágább hiteleinek visszafizetési kondícióit. Kedden 2,5 milliárd eurót vontak be 2017-ben lejáró állampapírok eladásából.

Forrás: [origo]

A Nestlé egyelőre nem mutat elmozdulást annak ellenére, hogy kiderült, a cég a Rotschildekkel dolgozik együtt a latin-amerikai egységének eladásáról, melytől 1 milliárd dollár fölötti bevételt várnak. Az érdeklődők között lehet a Heinz (NYSE), a Danone (Euronext Paris) és az Abbott Laboratories (NYSE) is a Bloomberg szerint. A részesedés eladása utat nyithat a Nestlé előtt a Pfizer (NYSE) táplálék kiegészítőket gyártó egységének megvételéhez.

A Peugeot banki egysége 3,1 milliárd euróért adott el strukturált kötvényeket (ABS) még tavaly azért, hogy javítsanak a divízió pénzügyi helyzetén. A kötvényeladás része a 11,5 milliárd eurós refinanszírozási programnak. A hírre nem reagáltak túl jól a részvények, melyek 2,7 százalékot vesztettek eddig értékükből.

Ma nem lehet olyan makroadat dömpingre számítani, mint tegnap, a fontosabb adatok közül egyedül a német ipari termelés novemberi alakulását teszik közzé, melyre 2,9 százalékos visszaesést várnak előzetesen.