Rózsásabban látja a világot a legnagyobb amerikai alumíniumcég

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozáshoz képest némileg jobb negyedéves számokat tett közzé tegnap piaczárás után az Alcoa. A legnagyobb amerikai alumíniumipari társaság ráadásul a 2013-as kilátásokat tekintve is optimista, 7 százalékkal nőhet a nyersanyag iránti kereslet idén, szemben a tavalyi 6 százalékkal. A részvény jól reagált a beszámolóra, több mint 1 százalékot emelkedett piaczárás után.
Vágólapra másolva!

Javuló vállalati teljesítmény

A legnagyobb amerikai alumíniumipari cég, az Alcoa tegnap belevágott a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezonba. A vállalat 5,9 milliárd dolláros árbevételre és részvényenként 6 centes profitra (egyszeri tételektől tisztítva) volt képes az előző három hónap során. A cég leginkább árbevétel soron tudta a Bloomberg által gyűjtött elemzői konszenzust túlszárnyalni.

Forrás: [origo]

A tavalyi év azonos időszakához képest az értékesítés mintegy 1,5 százalékot csökkent, de a vállalat már nem volt veszteséges, ami jó jel lehet. A társaság 1,3 milliárd dollárors megtakarítást és hatékonyságjavítást ért el 2012-ben, ami jócskán meghaladja a 850 millió dolláros eredeti tervet. Idén pedig tovább akarja folytatni a takarékosságot, 750 millió dollárt akarnak spórolni.

A negyedik negyedévben az Alcoa megvált a Tapoco nevű vízerőmű projektjétől, ami után 161 millió dolláros adózás utáni profitot ért el. (A részvényenkénti profitból már ki van szűrve ez a tétel).

Növekvő alumíniumárak

A negyedik negyedévben az alumíniumárak némi felpattanást tudtak mutatni, a negyedévben a tonnánkénti átlagár 2018 dollár körül alakult a londoni piacon, míg az éves átlag 2021 dollár lett.

A Bloomberg által gyűjtött konszenzus szerint viszont növekedés várható a nyersanyag árát tekintve. 2013-ban 2125 dollár lehet az átlagár, míg 2014-ben 2292 dollárt is elérheti. A nyersanyagár növekedése jó jel lehet a gazdaság szempontjából, hiszen az a növekvő keresletet is tükrözheti. A 2011 óta tartó csökkenés a várakozások szerint megszakadhat idén.

Forrás: [origo]

Erős lehet az idei év

Fontos, az alumínium kereslet alakulásával kapcsolatos előrejelzésekkel szokott a gyorsjelentés után az Alcoa előállni. Mivel alumínium felhasználása széleskörü, ezért a termék iránti kereslet jó képet adhat a globális folyamatokról.

Jelenleg optimistábban látja a vállalat a 2013-as évet, mint ahogy a 2012-es alakult, mivel arra számít, hogy 7 százalékkal bővül az alumínium iránti kereslet szemben az egy évvel korábbi 6 százalékkal. A vezérigazgató szerint a fundamentumok pozitívak, és idén felpattanást vár a piacon. Hosszabb távon, 2020-ra a 2010-es szint duplájára nőhet a globális felhasználás.

Kínában az alumínium felhasználás 11 százalékot hízhat a vállalat prognózisa szerint köszönhetően az új kínai vezetés ambiciózus terveinek, ez 2 százalékponttal meghaladja a 2012-es növekedési dinamikát. Brazíliában 4, Indiában 9, Oroszországban pedig 6 százalékos lehet a nyersanyag iránti kereslet bővülésének az üteme, ami az előbbi kettő esetében 3, Oroszországnál viszont csak 1 százalékpontos emelkedés 2012-hez viszonyítva. USA-ban 4 százalékos lehet a növekedés tavalyhoz viszonyítva.

Forrás: [origo]

Szektorokat tekintve a légiiparban és az autóiparban lassulásra számít a menedzsment az előző évhez képest. Az előbbi esetében még így is 9-10 százalékot nőhet 2013-ban az alumínium iránti kereslet, szemben a 2012-es 13-14 százalékkal, míg az utóbbi szektorban a kereslet 1-4 százalékot növekedhet, ami jócskán alulmúlja a 16-17 százalékos idei bővülési ütemet.

A nehéz tehergépkocsi-gyártók alumínium iránti érdeklődése főként Kínában tud majd növekedni, míg az USA-ba és Európában jelentős visszaesésre számít a menedzsment.

Mint az látható, Európában a legtöbb végtermék iránt csökkenhet a kereslet, ugyanakkor Kína a növekedési félelmek ellenére szinte minden szegmensben kétszámjegyű növekedést érhet el.

Forrás: [origo]

Pozitívnak értékelhető, hogy a menedzsment a világgazdaságról optimistán nyilatkozott a gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón. A részvény emiatt 1 százalékos pluszba tudott lendülni a gyorsjelentést követően.

Alcoa (NYSE)

Forrás: [origo]