Felmerült a 13. havi nyugdíj ötlete

Vágólapra másolva!
A 13. havi nyugdíj újbóli bevezetésén gondolkodik a kormány - értesült az Index. Miután a Fidesz 2014-ben erősen épít a nyugdíjas szavazókra, az államkincstárban már háttérszámítások folynak, vajon elő lehet-e teremteni a jóléti intézkedés fedezetét, körülbelül 300 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Fontolgatja a kormány a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését az Index információi szerint. Úgy tudják, a Magyar Államkincstárat már fel is kérték arra, hogy készítse el a szükséges háttérszámításokat.

Az Index erről megkérdezte a kincstárat és a kormányszóvivői irodát is, de eddig egyik helyről sem kapott választ. Az lap egy nagy állami pénzügyi intézménynél dolgozó, névtelenséget kérő forrása viszont megerősítette az értesülést. Egy "banki körökben ismert" forrás szerint pedig nem hivatalos beszélgetéseken felmerült, hogy egy gazdagabbakra kivetett szolidaritási adó segítségével fedezhetnék a juttatás költségét a költségvetési hiány növelése nélkül.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A nyugdíjasoknak adott plusz juttatást a választási kampány hajrájában vezetnék be a cikk szerint. Hasonlóan cselekedett az MSZP is korábban (a 13. havi nyugdíjat a Medgyessy-kormány vezette be, és végül 2009-ben törölte el Bajnai Gordon kormánya), a különbség most az lehet, hogy a plusz pénzt nem pénzben, hanem Szép-kártyában vagy Erzsébet-utalványban adnák ki a nyugdíjasoknak.

A lap szerint a Fidesz nagyon komolyan számol 2014-ben a nyugdíjasok szavazataival, és a 13. havi nyugdíjat választási cukorkának szánják. A Századvég Gazdaságkutató vezető elemzője szerint a bejelentéssel mindenképpen meg kell várni az uniós túlzott deficit eljárás kimenetelét, illetve az őszt, hogy kiderüljön: a 2013-as költségvetés biztosan elbírja-e a 300 milliárdot közelítő többletkiadást. A 13. havi nyugdíj ötletéről a legkorábban az év második felében születhet ténylegesen döntés - írják.

Az elmúlt időszakban több olyan döntést hozott a kormány, amelyek kifejezetten a nyugdíjasoknak kedveznek. Idetartozik az inflációt meghaladó nyugdíjemelés, a gyógyszerárcsökkentés, a nagyobb büntetés egy idős ember megtámadásáért. Politikusai szerint a Fidesz nem lett a legnagyobb szavazói réteg, a nyugdíjasok pártja. Csupán mindegyikük tudja, megéri a pénzeket emelni, és véletlenül sem szabad bezárni egy nyugdíjasklubot. Az erről szóló cikkünket itt olvashatja el.