Csökkent az Erste befolyása a PannErgyben

Vágólapra másolva!
Egy tegnap esti bejelentés szerint december 28-án 5 százalék alá csökkent az Erste befektetési Zrt részesedése a PannErgyben. 
Vágólapra másolva!

Tegnap este tette közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján az Erste Befektetési Zrt, hogy tavaly december 28-án 5 százalék alá csökkent a részesedése a PannErgyben. Az ügyletet követően 1,73 százalékos szavazati joggal rendelkezik a befektetési szolgáltató a geotermikus hő előállítására szakosodott vállalatban.

Véleményünk szerint az ügy nem kiemelt fontosságú, vélhetően technikai dolgok állnak a háttérben. Elképzelhető, hogy az Erste Befektetési Zrt az ügyfelek határidős pozícióinak fedezeteként tartott PannErgy részvényeket, és az év végéhez közeledve a határidős pozíciók lejárhattak, ezért történhetett a részesedés csökkenése.

A PannErgy grafikonján jól látható, hogy az év folyamán kevésszer volt a december árszintek alatt a részvények árfolyama, így vélhetően nem járt jól az, aki az árfolyam emelkedésre spekulálva határidős vételi pozíciókat nyitott. Egy ilyen tranzakció hátterében a miskolci projekt beindulása, és az ezzel kapcsolatban várt pozitív árfolyam reakció állhatott. Azonban a miskolci projekt még mindig nem indult be, és ehhez kapcsolódóan az év utolsó hónapjaiban a csalódott befektetők eladásai irányították a részvényárfolyamot.

PannErgy

Forrás: [origo]