Leszakadóban a forint

Vágólapra másolva!
Nem tud tartósan a 290-es szint alá kerülni a forint az euróval szemben az idén. A hazai deviza relatíve gyenge árfolyamszint közelében ragadt, amit a magyar kockázatok mellett nemzetközi okok is kiváltottak.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának öt hónapja tartó kamatvágási sorozata miatt a forint nagyobb mozgást mutat az utóbbi hetekben, mint a régiós devizák. A kilengésekért a jegybanki politikával kapcsolatos bizonytalanságok felelősek, de a romló makrogazdasági helyzet is aggaszthatja a befektetőket.

A magyar gazdaságból egyre gyengébb adatok érkeznek az utóbbi napokban, és a folyamatosan romló növekedési kilátások nyomás alá helyezhetik a forintot. A Citigroup elemzői kedden -1,7 százalékra rontották a 2012-es magyar GDP-változásra vonatkozó becslésüket a korábbi -1,3 százalékról, miután a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből kiderült, 6,9 százalékkal esett vissza az ipari termelés novemberben az előző év azonos időszakához képest.

A gyenge makrogazdasági adatok miatt az MNB Monetáris Tanácsa elemzők szerint tovább csökkentheti az 5,75 százalékos jegybanki alapkamatot annak ellenére, hogy a forint 290-es szint felett mozog az euróval szemben. A gazdaság élénkítése érdekében végrehajtott kamatvágási ciklus csökkenti a forint kamattartalmát, vagyis a vonzerejét.

A hazai devizát az sem segíti, hogy a nemzetközi piacokon a befektetők inkább zsebre teszik az eddig elért profitot, miután az év első hetében akkorát emelkedtek az amerikai indexek, amire 13 hónapja nem volt példa. A múlt heti kedvező befektetői környezet - amely az amerikai költségvetési szakadék átmeneti megoldása miatt alakult ki - pedig csak kissé segítette a forintot.

Jól kezdődött a nagyvállalatok jelentési szezonja, amely javíthat a befektetők hangulatán. Az Alcoa alumíniumipari óriás kedden éjjel, az amerikai piaczárást követően tette közzé negyedéves gyorsjelentését. A vállalat 242 millió dolláros profitot ért el a negyedik negyedévben. Az Alcoa arra számít, hogy az idén 7 százalékkal emelkedik a globális alumíniumkereslet. A gyorsjelentést követően a cég részvényei emelkedni tudtak, vagyis a befektetők nem csalódtak a vállalati jelentésben. A jelentési szezon tehát jól kezdődött, ami kissé növelheti a kockázatvállalási hajlandóságot, ez pedig támaszt nyújthat a forintnak is.