Vágólapra másolva!
Újra felülteljesítette ma régiós társait a magyar részvényindex, mely leginkább a Magyar Telekom remeklésének köszönhette 1 százalékos erősödését. A vételi kedvet itthon is az hozhatta meg, hogy az Alcoa kedvező számai jó alaphangot adtak a tegnap elstartoló amerikai gyorsjelentési szezonnak. Amerikában és Európában is a pozitív tartományban mozognak a részvényindexek, melyeket Európában egy közös európai telekommunikációs hálózat kiépítésének az elképzelése is támogathat.
Vágólapra másolva!

Nagyot ugrott a Magyar Telekom

Kitartott a BUX jó formája nap végére is, a magyar részvényindex 1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, amivel felülteljesítőnek számított a régióban. A BÉT-en egész nap jó hangulat uralkodott az európai börzék jó teljesítménye miatt.

A magyar piacnak jó hír lehet, hogy ezt tartják a legolcsóbbnak a régióban az Unicredit szakemberei, akik 20 százalékos emelkedést is elképzelhetőnek tartanak idén.

Forrás: [origo]

A BUX a blue-chipekkel együtt emelkedett, melyek sorát a Magyar Telekom 2,1 százalékos megugrása vezette, mely a tegnapi kisebb korrekció után folytatta pár napja megkezdett útját felfelé. Tőle nem sokkal maradt le az OTP 1,9 százalékos drágulásával. A telekomcéget az is segíthette, hogy egyre valószínűtlenebb a negyedik mobilszolgáltató indulása, miután az ennek szánt állami vállalat elnöke és vezérigazgatója is távozott a társaság éléről a Napi Gazdaság értesülései szerint

Rajtuk kívül a MOL 0,6 százalékot erősödött, míg a Richter egész nap gyengébben muzsikált, végül 0,2 százalékos pluszban állapodott meg. Az Egis viszont ma nem volt jó formában, 0,4 százalékot gyengült ma.

Forrás: [origo]

A forint, melyre meglepő jóslat érkezett, kisebb erősödésen ment keresztül, az euróval szembeni kurzusa már 290 alatt található. A dollár/forint árfolyama szintén lejjebb került, és már a 222-es szintet ostromolja. A svájci franké pedig 239,8-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Megtáltosodtak délután az európai piacok

A délelőtti kisebb visszaesés után újra megindultak az európai részvényindexek, melyek ismét a pluszokat kezdték halmozni. Az alapvetően jó hangulatot reggel az Alcoa tegnap esti jó számai segítettek megalapozni, mivel a korábbi évek tapasztalata szerint, ha az Alcoa pozitív számokkal indítja a gyorsjelentési szezont, az később jó hatással van az egész szezon hangulatára, és a részvénypiacokra is.

Délben kisebb visszaesés következett be a vártnál gyengébb német ipari termelési adat következhetett be, mely csupán 0,2 százalékkal bővült novemberben havi alapon a várt 1 százalék helyett.

Az indexek viszont lendületet kaptak egy közös európai telekommunikációs hálózat kiépítésére irányuló terv hírétől. Ennek következtében a telekommunikációs vállalatok részvényei húzzák az európai tőzsdéket, a Deutsche Telekom 3,9 százalékos pluszal támogatja a német DAX-ot, de a France Telekom is 5,71 százalékot, a Telecom Italia pedig 7,4 százalékot ugrott.

Egy egységes hálózat létrejöttével ezek a társaságok jelentősen csökkenteni tudnák költségeiket, a befektetők valószínűleg ezért kezdték el nagymértékben vásárolni a papírjaikat.

Az európai tőzsdék közül kiemelkedik a spanyol és az olasz piac, az előbbit többek között a CaixaBank 7,1 százalékos, valamint a Banco Popular Espanol 6,1 százalékos emelkedése húzza, míg az utóbbi a már említett Telecom Italiának köszönheti kiugró teljesítményét.

Forrás: [origo]

5 százalékot esett ma az ArcelorMittal, mivel a cég 3,5 milliárd dollár értékben készül részvényeket és átváltható alárendelt kötvényeket eladni azért, hogy az eladósodottságát csökkentse.

ArcelorMittal árfolyama, (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

Érthetetlen ajánlatra száguld a Clearwire

Kedvező hatással volt az amerikai piacokra is az Alcoa tegnapi gyorsjelentése, ami a múltbeli tapasztalatok alapján a részvénypiacok emelkedését vetíti előre, melyek így ma felfelé indultak el. Az erősödéseket az is segítheti, hogy a félelem indexként elhíresült VIX index az utóbbi két hétben több mint 40 százalékot esett, ami arra utal, hogy a részvénypiac szereplői a sok kockázati tényező és közelgő bizonytalanság ellenére általában véve nyugodtan és optimistán tekintenek a jövőbe.

A tengerentúli indexek így európai társaikkal együtt emelkednek, az S&P már 0,4 százalékkal, a Dow Jones 0,6 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,5 százalékkal került feljebb. A börzék ezzel két napja tartó eséseiket korrigálhatják.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül kiemelkednek az ipari papírok 1,1 százalékos drágulásukkal. Ebben nagy szerepet játszik a Boeing 3,1 százalékos menetelése.

A technológiai szektort főleg a Facebook 4,1 százalékos ugrása segíti, amivel a közösségi oldal részuvényei július óta először kerültek 30 dollár fölé. Rajta kívül az Apple 0,3 százalékot gyengült, míg a HP 1,9 százalékos, a Microsoft 0,4 százalékos, a Google pedig 0,6 százalékos pluszban mozog.

Forrás: [origo]

A TransCanada 1,8 százalékot drágult, miután a cég egy 5 milliárd dolláros értékű gázcső építési és üzemeltetési projektet nyert meg a Reuters szerint. Ennek keretében a társaság a Progress Energy cégnek építi a vezetéket Brit-Kolumbiában. A beruházás lehetővé teszi majd a gáz eljuttatását az LNG exportterminálok irányába.

Az Alcoa 0,5 százalékos pluszban mozog késő délután a tegnapi jó gyorsjelentését követően.

A Clearwire már több mint 7,5 százalékot menetelt a Dish Network érthetetlen felvásárlási ajánlatára. A Dish tegnap részvényenkénti 3,3 dolláros ajánlatot tett a cég bekebelezésére annak ellenére, hogy a társaság félig-meddig már a Sprint Nextel tulajdona.

Clearwire (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A dollár gyengülése nem tesz jót a nyersanyagoknak, ahol viszont nincs nagyobb mozgás, az arany 0,3 százalékot a WTI mindössze 0,1 százalékot veszített értékéből. A dollár pedig újra 1,31 alatt mozog az euróval szemben.