Visszaeső autógyártás árulkodik Brazília megrekedéséről

Vágólapra másolva!
Az utóbbi tíz és során először, ráadásul a vártnál nagyobb mértékben esett vissza a brazil autógyártás, ami felerősíti a félelmeket, hogy Brazília gazdaságának ipari termelése továbbra sem fog fellendülni. Noha az értékesítési adatok bővülést mutatnak, ami a fogyasztás fellendítésére tett kormányzati intézkedések sikerességéről árulkodnak, az nem elégséges a gazdaság szekerének újabb megindítására.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi tíz év során először esett vissza a brazil autógyártás tavaly, aláásva az esélyét, hogy a világ negyedik legnagyobb autópiacának számító Brazília gazdaságának szekere újra megindul. Az autókibocsátás 1,9 százalékkal, a kamionok gyártása 40,5 százalékkal, míg a buszok előállítása 25,4 százalékkal csökkent 2012-ben a brazil ipari szövetség, az Anfavea szerint. A gyártás 14 százalékkal volt alacsonyabb az autók esetében decemberben a novemberi hónaphoz képest.

A gyártás visszaesése ellenére a járművek értékesítésének száma 4,6 százalékkal, rekordnak számító 3,8 millió darabra emelkedett tavaly, amiben a kormány adócsökkentési intézkedései is fontos szerepet játszottak, mivel az jelentős vásárlóerőt hajtott az autópiacra. Ez azt mutatja, hogy sikeres volt Dilma Rousseff miniszterelnök azon erőfeszítése, hogy adócsökkentéssel pörgessék fel a fogyasztást.

A kibocsátás visszaesése viszont aggodalomra adhat okot, mivel az a vártnál nagyobb mértékben következett be. Ez felerősíti azokat a félelmeket, hogy Latin-Amerika legnagyobb gazdaságának ipari termelése továbbra is csökkenhet. Brazília egy-két évvel ezelőtt még a világ gazdaságának egyik bástyájának számított, ahol korábban annak ellenére bővült az autógyártás, hogy Európában az egyre zsugorodó autópiac miatt folyamatosan romlottak a kilátások.

A brazil döntéshozók korábban a fogyasztás felpörgetésével szerették volna fellendíteni a megakadt gazdaságot, ami egyelőre nem tűnik sikeresnek többek között az ipari termelés visszaesése miatt. A politikusok most a beruházások erősítése mellett érvelnek, de az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy azok felfutásához több idő kell. Annál is inkább, mert a vállalatok méreteik csökkentésén gondolkodnak a világgazdaság bizonytalanságai miatt.