Starbucks: Történelmi csúcs a láthatáron?

Vágólapra másolva!
Megszakadhat a tavaly április óta tartó rossz szériája a Starbucks árfolyamnak, technikai alapon komoly fordulós alakzat rajzolódott ki. Ha képes lesz folytatni a ralit, akkor nem zárhatjuk ki, hogy történelmi csúcsot üt a részvény. A papír ezen szándékát segítheti a rövidesen megjelenő aranykereszt-jelzés is.
Vágólapra másolva!

2009 óta megkérdőjelezhetetlen a hosszú távú trend a Starbucks esetén. A részvény 10 dollár alatti szintekről 2012 első feléig meghatszorozta az árfolyamát. Az emelkedés utolsó szakasza rendkívül begyorsult, kezdett hiperbolára hasonlítani a menetelés.

Mint ahogyan ilyenkor szokott lenni, az árfolyam elkezdett visszakorrigálni. Az ijesztőnek tűnő mélyrepülést nem tudta megfogni az 50 hetes mozgóátlag, viszont az emelkedő trendvonal stabilan megtartotta. Az első felpattanás nem tartott túl sokáig, rövidesen ismét a trendvonalra ült rá a kurzus. A szint újfent megtartotta, a legfrissebb nekilódulást innen indította a Starbucks október végén.

Starbucks heti grafikon (Nasdaq)Forrás: [origo]

Duplaalj a láthatáron

Közelebbről megvizsgálva a heti grafikont látható, hogy egy jellegzetes trendfordulós alakzat alakult ki. Az áprilisban elért történelmi csúcs után egy eső szakasz kezdődött, ami egyelőre úgy fest, nem lett tartós. Ismét a hosszú távú trendvonal tartotta meg a részvényt.

Az augusztusi mélypont után felpattant a részvény, majd októberben az előzővel nagyjából azonos szinten egy újabb, a korábbitól magasabb mélypont alakult ki. A mozgás kísértetiesen hasonlít a duplaalj formációra, mivel eleget tesz több feltételnek is: a két mélypont között eltelt a szükséges idő (legalább 1-1,5 hónap, de nem több mint 4-4,5 hónap), illetve az első mélypont és a felpattanáskor elért csúcs között 20 százalékot emelkedett a papír.

Starbucks heti grafikon (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A fordulós alakzat mellé aranykereszt is jöhet

A napi grafikonon is szépen látható a fordulós duplaalj alakzat, mely akár a történelmi csúcs közelébe is lökheti az árfolyamot. Az árfolyam december elején törte át a formációhoz tartozó 51,5 dollárnál lévő nyakvonalat, mely egyben kemény ellenállás is volt. Az 51,5 dolláros szint fontos szereppel bír a részvény életében, hiszen tavaly májustól júliusi stabil támaszként funkcionált, utána pedig erős ellenállássá változott.

Szintén pozitívumnak számít a grafikonon, hogy az decemberi kitörés után egy hónappal később sikeresen tesztelte vissza az 51,5 dolláros nyakvonalat az árfolyam, amit segített még a közelben lévő 200 napos mozgóátlag.

A papír emelkedése miatt növekvő irányba kezdett mozogni az 50 napos mozgóátlag is, mely hamarosan alulról metszheti a 200 napos mozgóátlagot úgy, hogy az árfolyam ezen szintek felett tartózkodik. Így pedig kirajzolódhat egy aranykereszt jelzés.

Mik azok a mozgóátlagok?

A mozgóátlagok a technikai elemzés eszköztárának kedvelt elemei. Három fajtáját különböztetjük meg, köztük az egyszerű, az exponenciális és a súlyozott mozgóátlagot. Az egyszerű mozgóátlag számítása a legkönnyebb, hiszen ebben az esetben a rendelkezésre álló kereskedési adatok közül mindig a legutolsókat átlagoljuk. Ennél fogva a mozgóátlag a piaci folyamatokat lesimítva fogja követni, melynek előnye, hogy az éles kiugrásoktól megtisztítja a grafikont, viszont adott esetben a piaci fordulókra csak időben csak késve reagál.

Az egyszerű mozgóátlagok két legelterjedtebb típusa az ötven és kétszáz napos mozgóátlag. Az ötven napos a legutolsó ötven nap, a kétszáz napos pedig a legutolsó 200 nap árfolyamadatainak átlagát mutatja. Ahogy haladunk előre az időben, úgy természetesen a mozgóátlag értéke is folyamatosan változik.

A technikai elemzésben a mozgóátlagok akkor adnak vételi jelzést, ha a rövidebb távú alulról metszi a hosszabb távú mozgóátlagot. Eladási jelzés pedig ebből kiindulva akkor érkezik, ha a rövidebb mozgóátlag felülről metszi a hosszabbat. A szakirodalomban azt a formációt, amikor az ötven napos mozgóátlag alulról metszi a kétszáz naposat, Golden Cross-nak (aranykeresztnek), amikor az ötven napos mozgóátlag felülről metszi a kétszáz naposat Death Cross-nak (halálkeresztnek) nevezzük.


A duplaalj formációból való kitörés után nem zárhatjuk ki, hogy az árfolyam 60 dollárig is elszáguld, innen viszont már csak egy karnyújtásra fekszik a történelmi csúcs.

Az indikátorok mozgása is optimizmusra adhat okot, az MACD vételi szignált mutat, míg az RSI tartja az emelkedő trendet.

Starbucks napi grafikon (Nasdaq)

Forrás: [origo]

MACD

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.