Rángatják a forintot

Vágólapra másolva!
Szerdán féléves mélyponton járt a forint az euróval szemben, csütörtökön azonban erősödött a hazai deviza. A forint nagy volatilitást mutatott az elmúlt napokban.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön délután 291,5 forinton jegyzik az eurót, míg szerdán hajszálnyival 295 felett is állt a kurzus. Napközben 290-es szint közelében is megfordult az euró/forint jegyzése, azonban innen nem tudott lendületet venni a hazai deviza. Úgy tűnik, hogy a 295-ös pszichológiai szint egyelőre megállította a forint esését az alacsony likviditási környezetben is.

A forint sokat gyengült az elmúlt napokban, így a mai erősödés természetes korrekciónak is tekinthető, valamint a korábbiaknál nagyobb likviditás is segítheti az árfolyamot. A vezető európai tőzsdeindexek kisebb emelkedést mutattak, míg az Egyesült Államokban esnek a tőzsdék, vagyis a piaci hangulat vegyesnek tekinthető.

Az ünnepek alatt érdektelenség övezi a makrogazdasági adatokat, nem így az amerikai fiskális szakadékkal kapcsolatos folyamatokat - vélekedett elemzésében Soós Róbert. Az XTB Magyarország elemzője kiemelte: ezúttal Timothy Geithner tett fontos lépést, és közölte, hogy a jelenlegi helyzetben az Egyesült Államok december 31-re elérné az alkotmányban rögzített költségvetési plafont. A pénzügyminiszter ezért egy 200 milliárd dolláros kincstári tartalékot fog képezni, ami akár két hónapig is kitarthat. "Ennyi extra ideje marad a demokratáknak és republikánusoknak a megegyezésre" - emelte ki Soós Róbert.

A költségvetési szakadékkal kapcsolatos félelmek egyre inkább megjelennek a fogyasztói várakozásokban is. A fogyasztói bizalmi index 65,1 pontra esett decemberben az előző havi 71,5 pontos értékről. Szakértők azt várták, hogy az index 70 pontra mérséklődik. A fogyasztói bizalom meredek csökkenése arra utal, hogy a háztatások is elkezdtek felkészülni arra, hogy a demokraták és a republikánusok nem tudnak megállapodni, és az automatikus kiigazítások - adóemelések és kiadáscsökkentések - életbe lépnek, ami minden amerikait érintene.