Nagyot zuhant az ipari termelés

Vágólapra másolva!
A várakozásokat lényegesen alulmúlva, 6,9 százalékkal csökkent az ipari termelés novemberben az egy évvel ezelőttihez képest. A hatalmas visszaesést részben bázishatás is okozta. Kellemetlen meglepetés, hogy az októberi 3,8 százalék után további 0,1 százalékkal zsugorodott az ipari termelés az előző hónaphoz viszonyítva.
Vágólapra másolva!

Novemberben az ipari termelés 0,1 százalékkal csökkent az előző hónaphoz és 6,9 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbihoz képest - jelentette előzetes adatok alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A munkanaphatástól megtisztított éves adat megegyezik az eredeti kiigazítatlan adattal.

Az index az októberi 3,8 százalékos csökkenés után tavaly már hatodszor jelezte az ipari kibocsátás gyengülését. Éves összehasonlításban a novemberi zuhanás sorozatban a negyedik hónapja jelzi a teljesítmény hanyatlását, a munkanappal kiigazított adat is második hónapja mutat erőteljes csökkenést az októberi 3,8 százalékot követően.

2012 első tizenegy hónapjában az ipari termelés volumene 1,5 százalékkal maradt el a megelőző év azonos időszakáétól - közölte a KSH. Az ipari termelés részletes adatait január 16-án közli a hivatal.

"Az igen gyenge hazai ipari termelés követi a régiós trendet, mivel a cseh ipari termelés munkanaphatással kiigazítva 6,2 százalékkal zuhant novemberben" - jegyezte meg Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Szerinte a következő hónapok továbbra is igen bizonytalanok, a külső kereslet továbbra is igen gyenge, miközben a belső kereslet élénkülésére sem lehet számítani, ezzel szemben az új kapacitások részben ellensúlyozhatják a negatív hatásokat. Tavaly összességében 1 százalékkal csökkenhetett az ipari termelés, míg idén az Audi győri üzemének elindulásával, a Mercedes üzem kapacitásának felfutásával, bázishatások miatt és némileg kedvezőbb külső kereslet mellett 3,5 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása.