Kétszer annyi cég dől be most, mint öt éve

Vágólapra másolva!
Az elmúlt öt évben lineárisan nőtt a cégek bedőlési aránya és mára csaknem megduplázódott a 2008-as szinthez képest a Bisnode PartnerControl céginformációs szolgáltató adatai szerint.
Vágólapra másolva!

A társaság kedden közölt összesítése szerint a felszámolások és csődök cégszámhoz viszonyított aránya 2012-ben 4,07 százalékot ért el, míg 2008-ban 2,33 százalékos volt a bedőlési arány. Az elmúlt öt évben évről-évre emelkedett az arány.

Keleti József, a Bisnode csoport magyarországi vezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy egyre több vállalkozás válik fizetésképtelenné, és még mindig nem beszélhetünk arról, hogy a tendencia megfordulna. A növekvő fizetésképtelenség ugyanakkor növelte az üzleti tudatosságot, a vállalkozások egyre óvatosabbak és nagyobb figyelmet fordítanak a nemfizetési kockázatok kivédésére.

A Bisnode adataiból az is kiderül, hogy ugyan még mindig nő Magyarországon a vállalkozások száma, a növekedés mértéke egyre kisebb. Míg 2008-ról 2009-re még 5 százalékkal nőtt a cégek száma, 2012-ben már kevesebb mint egy százalékos volt a cégszám-gyarapodás. Ma közel 562 ezer cég működik Magyarországon, míg 2008 elején majdnem 490 ezer működő vállalkozást jegyeztek.

A szakember arra is rámutat, hogy a cégszám-növekedés lassulása nem feltétlenül negatív tendencia, amennyiben egy kisebb, de stabilabb és fejlődni, növekedni képes cégszerkezetet eredményez. A közlemény emlékeztet, hogy az elmúlt időszakban az adóhatóság is több olyan lépést tett, amellyel igyekezett megakadályozni a látszatvállalkozások létezését, illetve próbálja megfékezni a tartozásokat maguk után hagyó cégek más néven, büntetlenül történő újraalapítását.