Tarolt a Samsung az okostelefon-piacon

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál jobban muzsikált a Samsung 2012 negyedik negyedévében, elsősorban a robbanásszerű növekedést mutató telefongyártásnak köszönhetően. A telefongyártás felfutása egyúttal a kijelzőgyártást is magával húzta, a chipüzletág a negyedik negyedévben ugyanakkor visszaesést mutatott éves alapon.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásoknál magasabb, mintegy 8800 milliárd koreai wonos (8,3 milliárd dolláros) üzemi eredményt könyvelhetett el a Samsung 2012 negyedik negyedévében - derült ki a társaság előzetes negyedéves jelentéséből. Ez közel 70 százalékos növekedésnek felel meg 2011 negyedik negyedévéhez képest.

A Samsung a negyedév lezárása után rendszeresen közzéteszi az előzetes számait, amelyek nem teljes körűek, de általában jól leírják a koreai elektronikai óriás negyedéves teljesítményét hetekkel a hivatalos gyorsjelentés előtt. A Samsung első becslése szerint a végleges szám valahol 8600 és 9000 milliárd won között lehet.

A telefonüzletág készülékértékesítésekről még nem áll rendelkezésre pontos adat, de a Las Vegas-i CES kiállításon a társaság bejelentette, hogy a májusi debütálása óta 30 millió darab Galaxy S III-as készüléket értékesítettek. Ez az a csúcsmobil, amely közvetlenül az Apple iPhone-jával versenyzik, és 2012 egyes részeiben át is vette a vezetést az eladott darabszámokat tekintve, bár az év végi hajrában az előzetes becslések szerint az iPhone valószínűleg visszavehette a vezetést.

A Samsung az összes modelljét együttvéve a világ legnagyobb okostelefon- és mobilgyártójává nőtte ki magát 2012-ben, és a telefongyártás egyúttal messze a legnagyobb részét is adta a társaság üzemi eredményének. Az okostelefon-piac egészén elkönyvelt nyereségnek így közel akkora részét könyvelheti el a Samsung, mint az Apple, miközben a versenytársak számára jóformán morzsák maradnak a piacon elérhető profitból. Ennek tükrében az sem igazán meglepő, hogy a Samsung vezetésével a feltörekvő piaci technológiai szektor is új csúcsra tudott futni.

A készülékgyártás adott lökést az egy éve még üzemi szinten veszteséges kijelzőpanel-üzletágnak is, javarészben a cégen belüli felhasználásnak köszönhető a mintegy 1000 milliárd wonos működési profit. A második legnagyobb üzletág, a chipgyártás nem muzsikált ennyire jól, a divízió üzemi eredménye 34 százalékkal csökkent 2011 azonos időszakához képest, míg a legkisebbnek számító TV-üzletág 14,5 százalékkal zsugorodott.