Vágólapra másolva!
A kormány készen áll rá, hogy konszolidálja a kapcsolatokat a bankszektorral, és ez várhatóan tavasszal, Simor András jegybankelnök távozása körül konkrét lépésekben is megmutatkozhat - értesült a Népszabadság.  
Vágólapra másolva!

A napilap információi szerint kormányzati szándék van erre, de hivatalos döntés még nincs. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tárcájánál azt mérlegelik, hogy milyen hitelezés bővítésre milyen adókedvezményt lehetne adni. Az elképzelés megfelelne a bankszövetség tavalyi elvárásának, azaz a kormány adókedvezménnyel honorálná, ha a bankok lendületes hitelezéssel segítenék a gazdaságélénkítést.

A Népszabadság egyik fideszes forrása szerint a bankadó - a hitelezési aránynak megfelelő adókedvezménnyel - "a lehető legvégletesebb verzió esetén" akár hetven százalékkal is mérsékelhető lenne, de reálisabb lenne egy felezés.

A Népszabadság úgy tudja, hogy december utolsó napjaiban a kormány és a Magyar Bankszövetség képviselői már találkoztak, és arról egyeztettek, miként tudnának a bankok hozzájárulni a gazdasási növekedés ösztönzéséhez.