Vágólapra másolva!
Nem sikerült jól a nap vége a BUX-nak, mely főleg az OTP esése miatt napi minimuma közelében fejezte be a kereskedést. Európában is a gyengébb amerikai nyitás következtében visszaereszkedtek a piacok, melyek nem sokkal zárás előtt felemásan teljesítenek, és tegnapi záróértékük körül mocorognak. Ebben szerepe lehet a tengerentúlon az Alcoa számaival piaczárás után kezdődő gyorsjelentési szezon előtti kivárásnak, ami miatt Amerikában sem vállalnak nagyon jelentősebb vételi pozíciókat a befektetők. Ennek következtében tegnaphoz hasonlóan ma is lefelé vették az irányt a főbb részvényindexek.
Vágólapra másolva!

Elfáradt az OTP és a Richter

Lefelé indult el délután a BUX, ahonnan később egyre lejjebb került, és napi minimuma körül, 0,7 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A magyar részvényindex ezzel alulteljesítőnek számított a régióban, amivel az elmúlt két kereskedési nap jobb teljesítményét is korrigálta.

A hazai börzén nem tudott segíteni az sem, hogy a Népszabadság értesülései szerint kormány készen áll rá, hogy újratárgyalja a bankadót, amire várhatóan tavasszal, Simor András jegybankelnök távozása körül kerülhet sor. Hivatalos döntés még nincs, az NGM-nél jelenleg azt mérlegelik, hogy a hitelezés felpörgetése mellett milyen adókedvezményt adhatnának a bankoknak. Egy kormánypárti politikus szerint akár a bankadó 70 százaléka is elengedhető lenne, de reálisabb lehet a felezés.

Forrás: [origo]

A BUX esésében leginkább az OTP 1,4 százalékos gyengülése játszott szerepet, de a bankpapíron kívül a Richter esetében is nagyobb eladói nyomás jelent meg, ami 1 százalékos mínuszba lökte a részvényt. A gyógyszercég esetében ez valószínűleg az utóbbi időszak nagyobb emelkedéseinek kisebb korrekciója volt.

A másik gyógyszerpapír, az Egis is a gyengülés útjára lépett, és 0,3 százalékot veszített ma értékéből. A Magyar Telekom szintén 0,3 százalékot esett, míg a MOL is elvesztette kisebb előnyét a zárásban kialakult borongósabb hangulatban.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 0,5 százalékos, a PannErgy 1,7 százalékos, a Danubius 2,4 százalékos mínuszban, a Rába viszont 1,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A forintot kissé megütötték a gyengébb ipari termelési adat után, ahonnan nem tudott felállni, és késő délután is a 292,3-as szint közelében mozog az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 223,7 körül a svájci franké pedig 241,8 körül tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Felemás mozgások Európában

A kissé gyengébb nyitás után emelkedésnek indultak napközben az európai részvényindexek, melyek közül néhány késő délután is tartja kisebb előnyét. A javulás a gyengébb makroadatok ellenére következett be, a német export, import és a gyáripari megrendelések novemberi alakulása is kellemetlen meglepetést okozott, míg az eurózóna kiskereskedelmi forgalma is a vártnál nagyobb visszaesést mutatott.

A zóna munkanélküliségi rátája nem okozva meglepetést történelmi csúcsára, 11,8 százalékra emelkedett, míg a fogyasztói bizalmi indexe szintén a várt szerint alakult -26,5-ös értékével. A gazdasági bizalmi index viszont 85,7-ről 87 pontra emelkedett decemberben, ami július óta a legmagasabb értéknek számít.

Ezen túl a befektetők figyelme újra az eurózóna adósságválságára irányult Angela Merkel német kancellár és Antonis Samaris görög miniszterelnök mai berlini találkozója miatt. Az érintettek megbeszélték, hogy Görögország jól halad a deficitcsökkentő intézkedésekkel, és Európa továbbra is segíti a görögöket.

Forrás: [origo]

2,1 százalékos pluszban mozog Vodafone árfolyama, miután a Verizon vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy szeretnék megvenni a Verizon Wirelessben lévő 45 százalékos Vodafone pakkot. A Verizon foga már régóta fáj az egységre, de eddig nem tudtak megegyezni.

Nagyon lemaradt a távközlési szektor

Tegnaphoz hasonlóan ma is óvatosabbak a befektetők Amerikában, ahol kisebb csökkenéssel indítottak a vezető részvényindexek a piaczárás után az Alcoa számaival kezdődő gyorsjelentési szezon előtt. Ezzel tovább folytatódik a tegnap óta tartó kisebb korrekció, az S&P 500 folyamatosan ereszkediköt éves csúcsáról, és már 0,6 százalékos mínuszt szedett össze. Hozzá hasonló mértékű esésben mozog a Nasdaq, a Dow Jones pedig fél százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

A dollár minimális gyengülése eddig támogatólag hat az arany árfolyamára, a nemesfém már fél százalékot drágult, amivel újra 1653 dollár körül mozog a kurzusa. A WTI olaj viszont fél százalékkal esett.

Az S&P szektorai közül messze kilógnak a távközlési cégek papírjai 2,6 százalékos zuhanásukkal, melyben főleg az AT&T 2,6 százalékos gyengülése játszik szerepet annak ellenére, hogy a telekommunikációs cég rekordszámú okostelefont adott el a negyedik negyedévben. A társaság 10 milliónál több készüléket értékesített, szemben az egy évvel korábbi 9,4 millióval.

Rajta kívül a Verizon Communications is 2,7 százalékot szánkázott, mivel a befektetőknek valószínűleg nem tetszik a Vodafone részvénypakk kivásárlásának a lehetősége.

Forrás: [origo]

További 4,6 százalékot esett Yum! Brands miután a cég bejelentette, hogy a vártnál nagyobb mértékben esett a negyedik negyedévben a kínai értékesítése. A legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 6 százalékot zsugorodott (várt: 4 százalék), mivel a cég egyik beszállítója meg nem engedett szereket használt.

A Monsanto viszont 3,2 százalékos emelkedéssel vágott bele a kereskedésbe, miután a világ legnagyobb vetőmaggyártó társasága az elemzői konszenzushoz képest lényegesen jobb negyedéves adatokat tett közzé árbevétel és profit soron, ráadásul az éves profit előrejelzésén is javított a vállalat.

A ConAgra 8,1 millió darabos részvénykibocsátást jelentett be, papíronkénti 29,75 dolláros árfolyam megjelölésével. A befolyó összegből a Ralcorp korábban tervezett felvásárlását valósítja meg az élelmiszeripari vállalat.