Vágólapra másolva!
Kezdenek magukhoz térni az európai részvénypiacok, ahol a legtöbb részvényindex már tegnapi záróértéke felett mocorog. A javulás annak ellenére következik be, hogy a német export és import adatok pocsékul alakultak. Az eurózóna kiskereskedelmi forgalma is a vártnál kissé nagyobb mértékben esett vissza, a fogyasztói bizalom és a munkanélküliségi ráta viszont a vártnak megfelelő értéket mutatott a zónában. Itthon és a szomszédos piacokon nincs nagy mozgás, a BUX kissé veszítve értékéből minimálisan tegnapi záróértéke alatt mozog délben. Az európai piacok kisebb javulása egyelőre nem hat az amerikai határidős indexekre, melyek szerint enyhe, 0,1-0,3 százalékos mínuszban indulhat a kereskedés a tengerentúlon.
Vágólapra másolva!

Megütötték a forintot a gyenge ipari adatra

Délben is tegnapi záróértéke körül mocorog a BUX, mely kissé veszítve értékéből mindössze 0,04 százalékos mínuszban található. Szerencsére nem okozott nagyobb kilengéseket a novemberi gyenge makroadat, mely szerint az ipari termelés 6,9 százalékkal esett vissza egy év alatt.

Forrás: [origo]

A kissé lagymatag kereskedés során a blue-chipek sem mutatnak nagyobb elmozdulást, a MOL 0,3 százalékos, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos emelkedéssel segíti a magyar részvényindexet. A telekomcég papírjai így újra erősödni tudnak, amivel már jelentősen eltávolodtak 353 forintos történelmi mélypontjukról. Velük szemben az OTP 0,3 százalékos mínuszban mozog, míg a két gyógyszergyártó szintén a gyengülés útjára lépett, mivel a Richter árfolyama 0,7 százalékkal, az Egisé pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]

A gyenge ipari termelési adat hatására gyengülni kezdett a forint, mely már a 292,6-os szint körül található az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa is feljebb került, már 223-nál jár, míg a svájci franké 241,9 körül mocorog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Vártnál több állampapírt adtak el

A nagy érdeklődést látva a meghirdetett 50 milliárd forintnyi helyett 60 milliárdot adott el az Államadósság Kezelő Központ a 3 hónapos diszkontkincstárjegyekből. Az aukció átlaghozama 5,45 százalékon alakult, ami 4 bázisponttal marad el az előző aukción kialakult átlaghozamtól, de ez 17 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]

Veszik a francia bankokat és a Vodafone papírjait

Nem mutatnak nagyobb elmozdulást az európai részvényindexek, amiben többek között a ma kezdődő amerikai gyorsjelentési szezon előtti kivárásnak lehet szerepe. A tőzsdéken viszont megjelentek a vevők, így az indexek legtöbbje már eltűntette kezdeti mérsékelt veszteségeit, és a pozitív tartományban mocorog.

A hangulatot nem rontotta el a pocsék német makroadat, mely szerint az eurózóna húzóágazatának tekintett Németországban a vártnál nagyobb mértékű volt az export és az import visszaesése. Novemberben az előzetesen várt fél százalékos csökkenés helyett 3,4 százalékkal esett vissza a kivitel, míg az import a prognosztizált fél százalékos bővülés helyett 3,7 százalékot zuhant. Az ország kereskedelmi mérlege viszont 17 milliárd eurós többletet mutat novemberben, ami 1,2 milliárd euróval magasabb a várt 15,8 milliárdnál.

Ráadásul a német gyáripari megrendelések novemberi számai is gyengébbek lettek a vártnál, ebben az esetben a zsugorodás 1 százalékos volt, az előrejelzett 0,4 százalékos esés helyett.

Az eurózóna munkanélküliségi rátája viszont nem okozott meglepetést 11,8 százalékos novemberi alakulásával, mivel előzetesen is ekkora értéket vártak. Az eurózóna fogyasztói bizalmi indexe sem lepte meg a piacokat -26,5-ös értékével, ami nagyjából megegyezett a -26,6-os elemzői konszenzussal. A kiskereskedelmi forgalom viszont 2,6 százalékkal esett vissza novemberben a várt 2,1 százalékos csökkenés helyett egy év alatt.

Ezen túl a befektetők figyelme újra az eurózóna adósságválságára irányulhat Angela Merkel német kancellár és Antonis Samaris görög miniszterelnök mai berlini találkozója miatt, ahol az érintettek átbeszélik, Görögország hogy halad a deficitcsökkentő intézkedésekkel. Ez az utolsó megbeszélésük a zóna pénzügyminisztereinek január 21-i csúcstalálkozója előtt, ahol majd az is el fog dőlni, hogy a déli ország megkapja-e a következő mentőcsomag részletet 12 milliárd euró értékben, ami a deficitcsökkentési folyamat sikerétől is függ.

Ezek után Európában a legjobban az angol FTSE teljesít, melyet főleg a Vodafone 2,1 százalékos emelkedése segített átbillenteni a pozitív tartományba, miután a Verizon Communications vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy megvennék a Vodafone 45 százalékos részvénypakkját a közös vállalatukban, a Verizon Wireless-ben.

Forrás: [origo]

A francia CAC 40-et többek között a bankok jó teljesítménye emeli ki a mezőnyből, ugyanis a Credit Agricole 3,4 százalékot, a Société Generale 1,9 százalékot, a BNP Paribas pedig 1,6 százalékot erősödött.

A Peugeot-Citroen papírjai már csak 0,7 százalékos pluszban forognak, és az autógyártóval kapcsolatos hír, hogy a francia kormány azt szeretné, hogy a Peugeot vásárolja meg az Opelt a General Motorstól a Le Monde újság névtelen forrásokból származó információi szerint. A tranzakció után jobban fel tudná az autógyártó venni a versenyt a Volkswagennel a hír szerint.