Rekordprofittal ad túl részesedésén a Carlyle

Vágólapra másolva!
Eladná még meglévő részesedését a kínai China Pacific Insurance biztosítótársaságban az amerikai kockázati tőkealap, a Carlyle. Ha sikerülne vevőt találni az újabb, mintegy 203 millió darab részvényre, azzal a cég történetének legsikeresebb kiszállását (exit) valósítaná meg a Carlyle. A társaság ugyanis 800 millió dollárért vásárolt China Pacific Insurance részvényeket, melyeken a korábbi értékesítésekkel együtt nagyjából 4,3 milliárd dolláros nyereség mellett adnának túl.   
Vágólapra másolva!

Vevőt keres a China Pacific Insurance társaságban még meglévő részesedésére a Carlyle Group, mely 793 millió dollár körüli bevételt remél az üzletből a Bloomberg információi szerint. A washingtoni székhelyű kockázati tőke társaság 203 millió darab China Pacific Insurance részvényt ajánl fel vételre 30-30,3 hongkongi dollár közötti áron. A részvények így kissé mai záróáruk alatt kerülnének értékesítésre, mivel a mai kereskedés során 31 hongkongi dolláron zárták a napot, melyek a múlt hónapban 20 százalékot emelkedtek, és éves csúcsukra másztak.

A Carlyle még 2005 decemberében egyezett meg a kínai biztosítóval, hogy 25 százalékos részesedést szereznek a China Pacific Insurance leányvállalatában, a China Pacific Life Insurance-ben közel 500 millió dollárért. Ezután pedig az anyatársaságában is tulajdonjogot szereztek 2007-ben.

A Carlyle azóta szabadul meg folyamatosan a kínai vállalat részvényeitől, mióta 2010 decemberében lejárt az értékesítésükre vonatkozó korlátozási időszak (lock-up). Júliusban például 221 millió darab papírt adtak el.

Ha most sikerülne vevőt találni, az az amerikai magántőke társaságnak legsikeresebb kiszállását (exit) jelentené, mivel így a befektetett pénzük többszörösét kaphatnák vissza. Eddig ugyanis 4,3 milliárd dollárért adtak el részvényeket a kínai biztosítóból, aminek megszerzésére összesen 800 millió dollárt költöttek a Reuters számításai szerint.

China Pacific Insurance árfolyama (Hong Kong)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Carlyle árfolyama (Nasdaq, dollár)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]