Nem tesz jót az erősödő dollár az árupiacoknak

Vágólapra másolva!
Az amerikai központi bank ülésének decemberi jegyzőkönyve szerint az állampapír vásárlások leállhatnak a közeljövőben, így az alapkamat várhatóan tartósan nulla közelében marad, legalábbis mindaddig, amíg a munkanélküliségi ráta meghaladja a 6,5 százalékot és az infláció pedig 2,5 százalék alatt marad. A piacok kezdik beárazni a megváltozott hangvételt, a dollár erősödik, miközben az árupiaci termékek árai nyomás alá helyeződtek.
Vágólapra másolva!

A pénteki 1625.85 dolláros négyhavi mélypontjáról pattant vissza az arany árfolyama és meg sem állt az 1655 dolláros szintig. Első körben megfogta az általunk is említett 1635 körüli támasz, több technikai indikátor is túladottságot mutatott, amely gyorsan visszahozta a vevőket a piacra. Hatodik hete esik egyfolytában az ár, amire 9 éve nem volt példa. A grafikonokon 1635 - 1685 közötti ársáv kezd kialakulni, amelyben elég heves mozgásokkal ugyan, de egyelőre komfortosan érzi magát a nemesfém.

Az elmúlt hetek áralakulásának hatására ugyanakkor egyre több olyan elemzés lát napvilágot, amely az arany 12 éve tartó példátlan emelkedésének végét vizionálják az idei évre. A London Bullion Market Association által az elmúlt évek legjobb elemzőjének tartott Rene Hochreiter például a tavalyi 1668,75 -ös éves átlag után, idénre 1600 dolláros átlagértéket vár. A szakértőre mindenképpen érdemes odafigyelni, mivel a 2012-es évre meglehetősen pontos, 1650 dolláros előrejelzést adott. Ráadásul szerinte folytatódhat a tavalyi évre is jellemző tendencia, miszerint az ezüst, a platina és a palládium jobban fog teljesíteni az aranynál. 2012-ben mindhárom komolyabb ipari felhasználási rátával rendelkező nemesfém túlteljesítette az arany 7,1 százalékos menetelését.

Forrás: [origo]

Jól teljesített viszont a kőolaj az év első - bár csonka- kereskedési hetében. A WTI 2,5 százalékot emelkedett 93 dollár közelébe, míg a brent pozitív mozgása nem ilyen meredek. Az európai benchmarknak számító brent ára nem sokkal haladja meg a 111 dollárt, így 18 dollár közelébe, több mint három hónapos mélypontjára süllyedt a két termék közötti árkülönbözet. A WTI további emelkedését technikai akadályok nehezíthetik, többek között a 93,70-nél található 50 napos mozgóátlag.

WTI nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Bár a hetet emelkedéssel zárták, a pénteki napot a két legfontosabb olajfajta is negatív tartományban zárta. A hét utolsó kereskedési napján csak a kávé, a földgáz és a rizs tudott emelkedést felmutatni. Az ipari fémek közül 2 százalékot meghaladó esést produkált a réz, az alumínium és a cink is, de 1 százalék fölött gyengült a nikkel és a réz árfolyama is. A mezőgazdasági terményeknél nagyobb csökkenést a cukor (-3,2 százalék), a kakaó (-1,8 százalék) és a szója (-1,7 százalék) szenvedett el.