Vágólapra másolva!
Jelentősen lehagyva régiós társait kényelmes előnyt szedett össze délelőtt a BUX, mely leginkább a MOL erősödésének köszönheti emelkedését. A forintra viszont nincs jó hatással a borongósabb európai hangulat, a kurzusa már újra 292-nél jár az euróval szemben. Az európai részvénypiacok kisebb korrekcióba kezdtek a múlthéten mutatott kiváló teljesítmények után. A bankok viszont remekül teljesítenek, miután a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság jelentősen könnyített a Básel III követelményrendszerén. Amerikában minimális pluszokkal indulhat a kereskedés a határidős indexek alapján, mivel a piaci szereplők a gyorsjelentési szezon kezdetét várhatják.
Vágólapra másolva!

Elszállt a MOL

Nyitás utáni kisebb mínuszait eltűntetve már kényelmes pluszban mozog a magyar részvényindex, melyet a MOL szárnyalása húz egyre nagyobb magasságokba. A BUX délben 1 százalékos emelkedésben található, amivel felülteljesíti régiós társait. A lengyel WIG 20 index többek között a Grupa Lotus 3,5 százalékos esése miatt marad le a szomszédos börzéktől.

Forrás: [origo]

A főbb olajpapír már 2,2 százalékot drágult, amivel élen jár a blue-chipek között. A MOL-t az OTP és az Egis követi 0,9 százalékos emelkedésükkel, míg rajtuk kívül a Richter pénteki záróértéke körül mocorog, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékos mínuszt szedett össze.

A telekomcéget az a hír hátráltathatja, hogy a Népszabadság értesülései szerint az elektronikus útdíjtender győztesének, a Getronicsnak a bebetonozásán dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ezzel újra kifúrhatják a Magyar Telekom leányát, a tenderen második helyezett T-Systemet a projektből, mely a múlt héten jelezte, hogy beugrana a győztes helyére.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a Plotinusra még nem született kötés. A cég egy részvényre jutó saját tőkéje 1814 forint volt az év végén az egy hónappal korábbi 1720 forintot követően, igaz, december 21-én 1860 forinton is járt az érték.

Az E-Star már 4 százalékot esett, melynek hitelezői péntekig regisztrálhatják magukat a vagyonfelügyelőnél. Akik ezt elmulasztják, azok nem vehetnek részt a február eleji egyezségkötésben.

A forint újra gyengülni kezdett a főbb devizákkal szemben, melyet úgy néz ki, hátráltat az európai részvénypiacok mai gyengébb teljesítménye. Az euró/forint kurzusa már 292 felett mozog, míg a dollár/forint árfolyama 224-nél, a svájci franké pedig 241,6-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Változatlanul erősek a bankok

Továbbra sincsenek nagy lendületben az európai piacok, melyeken kisebb profitrealizálás folyhat az év eleji nagyobb rali után. A bankok viszont remekül teljesítenek, miután a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság jelentősen könnyített a Basel III követelményrendszerén, hogy a pénzintézetek könnyebben tudják teljesíteni az előírásokat. A bejelentés szerint 2015. január helyett elég 4 évvel később megfelelni a feltételeknek, és a likvidnek minősülő eszközök körén is bővítettek a döntéshozók.

A piacokat nem bolygatta fel délelőtt az eurózóna termelői árindexének közzététele, mely a vártnak megfelelően 0,2 százalékos visszaesést mutat novemberben az előző havi 0,1 százalékos növekedés után.

A múlt heti nagyobb emelkedések utáni korrekció miatt kisebb mínuszokat produkálnak eddig a vezető részvényindexek, melyek közül a legjobban a spanyol IBEX és az olasz FTSE/MIB teljesít. Ezeket a piacokat a már említett bankok emelkedése segít, többek között a Banca Monte dei Paschi di Siena Spa 10,2 százalékot, az Unicredit 4 százalékot, valamint Bankinter 5,9 százalékot és a Banco Popular Espanol 3,9 százalékot erősödött.

A német DAX a sereghajtók közé tartozik, mivel megkezdte négy és féléves csúcsáról a leereszkedést.

Forrás: [origo]

A Daimler 1,1 százalékot drágult, miután a Kínán kívüli befektetésekre szakosodott China Investment Corp 4-10 százalékos tulajdonrészt szerezhet az autógyártóban.

Az EADS papírjai 0,6 százalékos pluszban forognak, mivel a cég újabb megrendelést kaphat az Emirates légitársaságtól, melynek további 30 Airbus A380S típusú repülőgépre van szüksége a korábban rendelt 90 darab felett.

Az Air France-KLM légitársaság részvényei már 3,1 százalékot meneteltek, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a cég nyár végéig megszerezheti az Alitalia maradék 75 százalékát is.