Még több pénzt adhatunk az államnak

Vágólapra másolva!
Az eredetinél 15 milliárddal több 2017-ben lejáró kötvényt adna el az állam a lakosságnak. Az infláció felett 4 százalékpontos többletet fizető kötvény kamata így több mint a duplája a lekötött betétek átlagos kamatának.
Vágólapra másolva!

Az Államadósság Kezelő Központ 40 milliárd forintról 55 milliárd forintra növelte a 2017-ben lejáró, prémium államkötvények kibocsátási keretét, ami azt jelzi, hogy az eredeti keret kimerülőben van, azaz elkeltek a papírok.

A többi feltétel változatlan a tavaly kibocsátott sorozatnál, vagyis a kötvényt megvásárló emberek a januári éves inflációnál 4 százalékkal magasabb kamatot kapnak az államtól. A szóban forgó kötvényeknél az első kamatperiódus tavaly és idén március 5-e közötti időszakra vonatkozik, a kamat pedig 2012 januárjában 5,5 százalékos volt, így az első kamatperiódusra 9,5 százalékot fizet a papír.

Egyelőre az idén januári inflációról szóló tényadat nem ismert, de az szinte biztos, hogy jelentősen csökkent a tavaly januárihoz képest, mivel kiesik a 2012 elején életbe lépett áfaemelés hatása. Az MNB előrejelzése szerint januárban 4 százalék alatti éves inflációval lehet számolni, az pedig azt jelenti, hogy 7,5-8 százalék közötti éves kamattal ketyegnek majd a szóban forgó kötvények. Ha valóban ennyi lesz a kamat, akkor az attraktív befektetést jelent a lekötött betétekhez képest. Az MNB legfrissebb elérhető statisztikái szerint ugyanis tavaly novemberben a két évnél hosszabb időre lekötött betétek átlagos kamata 3,27 százalék volt.