Vágólapra másolva!
Megtartotta előnyét a magyar részvényindex, mely az Európában látható kisebb mínuszok ellenére tudott kellemes pluszban zárni, többek között a MOL segítségével. Az év eleji nagy rali után profitrealizálás tapasztalható az európai és amerikai tőzsdéken, ahol így a negatív tartományban mozognak a részvényindexek. A befektetők valószínűleg egy mély lélegzetet vesznek a kezdődő nehezebb hetek előtt, ugyanis a tengerentúlon kedden folytatódik a gyorsjelentési szezon, valamint a fiscal cliff újbóli elkerülését célzó tárgyalások is hamarosan elkezdődnek. Az európai bankok viszont kiemelkedően teljesítenek ma, miután a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság jelentősen könnyített a Básel III követelményrendszerén.
Vágólapra másolva!

Kiemelkedett a régióból a zárásra kissé visszaeső BUX

A BUX vezette ma a régiós indexek sorát, mely zárásra kissé visszaadva előnyéből 0,6 százalékos emelkedést produkált, leginkább a MOL erősödésének köszönhetően. A lengyel WIG 20 index többek között a BRE Bank és a Grupa Lotus 3,5 százalékos esése miatt maradt le a szomszédos börzéktől.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A MOL 2,2 százalékot menetelt, amivel 18 ezer forint fölé került az árfolyama, annak ellenére, hogy a vállalat eredményére negatívan hathat, hogy a kormány döntése nyomán a lakosságnak nem kell fizetnie a köbméterenként 2,06 forintos úgynevezett biztonsági készletezési díjat.

Rajta kívül az OTP visszaesett a nagyobb pluszokból, és 0,5 százalékkal került lejjebb az árfolyama, hozzájárulva a BUX visszaeséséhez. A Richter viszont nagy javulást bemutatva 0,7 százalékot drágult ma. A másik gyógyszergyártó, az Egis 0,1 százalékos pluszban állapodott meg.

A Magyar Telekom viszont 0,8 százalékos mínuszt szedett össze, amivel az elmúlt napok emelkedéseit korrigálhatta. A telekomcéget az a hír is hátráltathatta, hogy a Népszabadság értesülései szerint az elektronikus útdíjtender győztesének, a Getronicsnak a bebetonozásán dolgozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ezzel újra kifúrhatják a Magyar Telekom leányát, a tenderen második helyezett T-Systemet a projektből, mely a múlt héten jelezte, hogy beugrana a győztes helyére.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A forint kissé korrigálva délelőtti gyengülését visszaerősödött a 291-es szint közelébe az euróval szemben, amiben a kedvező hazai részvénypiaci hangulat is segíthette. A dollár/forint árfolyama és a svájci franké is lejjebb került, az előbbi 222,3-nél, az utóbbi pedig 241-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Magasabb sebességbe kapcsolt a Peugeot-Citroen

Nem tudnak visszafordulni a negatív tartományból a vezető európai részvényindexek, melyek tartják mérsékelt veszteségeiket a nyugodtabb kereskedés során. A hangulatot alapvetően meghatározta délelőtt az ázsiai piacok gyengébb teljesítménye, ahol Európához hasonlóan profitrealizálás folyt az év eleji nagyobb rali után. Makroadatok hiányában pedig nincs olyan tényező, ami visszafordítani a piacokat. A befektetőket ezen túl a közelgő amerikai költségvetési tárgyalások is nyugtalaníthatják.

A piacokat nem bolygatta fel az eurózóna termelői árindexének közzététele, mely a vártnak megfelelően 0,2 százalékos visszaesést mutatott novemberben az előző havi 0,1 százalékos növekedés után.

Európát a bankok remek teljesítménye sem tudja kirángatni a mínuszokból. A pénzintézetek kiválóan mozognak ma, mivel a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság jelentősen könnyített a Basel III követelményrendszerén, hogy azok könnyebben tudják teljesíteni az előírásokat. A bejelentés szerint 2015. január helyett elég 4 évvel később megfelelni a feltételeknek, ráarásul a likvidnek minősülő eszközök körén is bővítettek a döntéshozók.

A bankok visszacsúsztak kissé a nagyobb erősödésekből, de még mindig remekül mozognak. A Banca Monte dei Paschi di Siena Spa 7,3 százalékot, az Unicredit 3 százalékot, valamint Bankinter 6,1 százalékot és a Banco Popular Espanol 3 százalékot erősödött, régiós társaik fölé emelve a spanyol IBEX, és az olasz FTSE/MIB indexet, melyek ennek ellenére csúsztak vissza a negatív tartományba.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Peugeot-Citroen papírjai 5 százalékot ugrottak, miután olyan pletyka látott napvilágot, hogy eszközöket fog értékesíteni a francia autógyártó. Piaci híresztelések szerint a társaság az autóalkatrész-gyártó üzemét, a Faurecia-t adhatja el, melynek részvényeit szintén megrántották a hírre, és 7,77 százalékot téptek rajta.

A Volkswagen részvényei 1,8 százalékos mínuszban mozognak, miután rontott a róluk szóló ajánlásán a Citi. Az európai és ezzel együtt a német értékesítések hanyatlása az elemzőház szerint nem tesz jót a legnagyobb európai autógyártónak, ezért a korábbi vételről semlegesre módosította az ajánlását.

Az Air France-KLM légitársaság részvényei 3,1 százalékot erősödtek, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy a cég nyár végéig megszerezheti az Alitalia maradék 75 százalékát is.

Air France-KLM árfolyama (Euronext Párizs)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Kisebb pihenés Amerikában

Lefelé indultak el az amerikai részvényindexek, mivel a többi külföldi piachoz hasonlóan a befektetők elrakják a nyereségeket az elmúlt időszak ralija után. A piaci szereplők valószínűleg mély lélegzetet vesznek az Alcoa számaival kedden, piaczárás után induló gyorsjelentési szezon, és többek között emiatt kezdődő nehéz hetek előtt.

A piaci szereplők ugyanis újra nyugtalanok lehetnek a közelgő amerikai költségvetési tárgyalások miatt, mivel a fiscal cliff felemás megoldása után sokkal keményebb vitákra kell felkészülni a tengerentúlon. A január 1-én megszavazott megállapodás ugyanis csak a kérdéses adókedvezményekről döntött, a szükséges kiadáscsökkentésről nem, amiről legkésőbb március 1-én kell egyezségre jutni. Ezen kívül az adósságplafon kérdését, és a költségvetést is rendezni kell, különben újra a költségvetési szakadék veszélye fenyegethet.

Ezen túl a Fed eszközvásárlási programjának idő előtti befejezése is aggodalmat hozhat a piacokra, amit kezdenek beárazni a tőzsdék. Ezt bizonyítja, hogy a dollár erősödik, már 1,30 körül jár az euróval szembeni kurzusa, ami nem tesz jót a nyersanyagoknak sem. Mivel a külföldi befektetők drágábban tudják megvenni a dollárban jegyzett nyersanyagokat, az arany 1650 dollár alatt mozog 0,1 százalékos esés után, miután az 1625,85 dolláros négyhavi mélypontjáról visszapattant pénteken. A WTI nyersolaj pedig 0,3 százalékot vesztve értékéből 93 dollár alatt található.

Az S&P 500 egyre távolodik ötéves zárócsúcsáról, és már 0,4 százalékos mínuszt szedett össze. A Dow Jones és a Nasdaq 0,4-0,2 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A szektorok közül egyedüliként az egészségügyi vállalatok találhatóak a pozitív tartományban. A technológiai szektort az Apple húzza le, mely újra esni kezdett, és már 0,7 százalékos gyengülés után az 523 dolláros szintnél tanyázik. A legfrissebb elemzésünk szerint pedig nem valószínű, hogy a cég megismétli az elmúlt évek brutális növekedését, ami segíthetne a részvényeknek hosszútávon. Jó hír viszont, hogy rekordnagyságú letöltést regisztráltak decemberben az Apple Store-ban, ahol 2 milliárd letöltést hajtottak végre a felhasználók.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Bank of America 0,4 százalékot gyengült annak ellenére, hogy a vállalatnak sikerült megállapodnia a Fannie Mae-vel jelzálog értékesítéssel és visszavásárlással kapcsolatos problémákról. Ennek keretében 3,6 milliárd dollárt fizet a Bank of America, és 6,75 milliárd dollár értékben vásárol vissza hiteleket.

Az Exxon Mobil 1,3 százalékos mínuszban mozog azok a hírek ellenére, hogy a cég az olajkitermelésének növelése és a területi diverzifikálás miatt 14 milliárd dolláros víz alatti (offshore) olajmezőbe fektet Újfunland partjainál, amivel nagyjából 1-2 százalékkal növekedhet majd a társaság kitermelése.

A Carlyle nem mutat nagyobb elmozdulást annak ellenére, hogy a valaha volt legnagyobb kiszállását készül végrehajtani a cég. A magántőke társaság a harmadik legnagyobb kínai biztosítóban lévő maradék részesedését akarja eladni, melyből 790 millió dolláros bevételre számít. A vállalat több részletben építette le érdekeltségeit, és összesen több mint 4 milliárd profitot könyvelhetett el ezen az ügyleten