Ismeretlen olajmezőre evez az Exxon

Vágólapra másolva!
Az olajkitermelésének növelése és a területi diverzifikálás miatt új területen ruház be a világ legnagyobb olajcége, az Exxon Mobil. Az újfunlandi offshore beruházás nagyjából 14 milliárd dollárba kerülhet, és napi 150 ezer hordós kitermelést várnak tőle 2017 végétől kezdődően. Ezzel nagyjából 1-2 százalékkal növekedhet majd a társaság kitermelése. Elemzők és portfólió menedzserek szerint a hír pozitív, mivel a cég így diverzifikálja kitermelési portfólióját. 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb energiaipari vállalata, az Exxon Mobil 14 milliárd dolláros víz alatti (offshore) olajmezőbe fektet Újfunland partjainál. A társaság ezzel a lépéssel diverzifikálni szeretné olajforrásait, és elemzők szerint nem véletlen, hogy egy ilyen jelentős beruházás helyszínéül pont ezt a területet választotta a társaság.

A területen a becslések szerint 700 milliárd hordónyi olajkészlet található és az Exxon napi 150 ezres kitermeléssel számol. Ez nagyjából 1-2 százalékkal növelheti a társaság kitermelését. Az Újfunland és Labrador környéli olaj árazása eltér a globális olajpiaci benchmarkoktól, és jellemzően a nyugat kanadai áraknak akár duplája is lehet.

Az Exxon és egyéb olajipari vállalatok törekednek minél hamarabb "lefoglalni" az olajtartalékokat azokon a területeken, ahol egyre nehezebb a hozzáférhetőség. Erre példa az újfunlandi terület is, amely egyre népszerűbbé vált az utóbbi időben. Egy kanadai befektetési alap portfólió menedzsere szerint az Exxon Hebron projektje visszahozza a köztudatba a kanadai offshore projektek, amelyek korábban nem arról voltak híresek, hogy nap mint nap újabb kutatási hírek érkeztek volna róluk.

A társaság 2017 év vége környékén szeretné beindítani a Hebron projekt termelését, és napi 150 ezer hordós hozamot várnak. Kanadai legkeletibb tartományában jelenleg napi 190 ezer hordós a kihozatal, ami nagyjából megegyezik Louisiana szárazföldi kitermelésével.

A Hebron projektben az Exxon lesz a működtető és egyben 36 százalékos tulajdonos, de rajta kívül egyéb nagy olajipari mamutok is beszálltak a projektbe, mint például a Chevron vagy a norvég Statoil.

Az újfunlandi terület népszerűsége annak is köszönhető, hogy a leginkább Alberta térségére koncentrálódó kanadai kitermelés esetében egyre inkább korlátozza a kapacitások elszállítását a rendelkezésre álló szűkös vezetékrendszer. Ennek is köszönhető, hogy előtérbe kerültek egyéb területek, mint például az említett újfunlandi offshore projektek.

Az Exxon kitermelése öt negyedév óta esik, ezért a társaság az újfunlandin kívül az utóbbi időben egyéb projektekbe is belekezdett. A Hebron csak az egyike azon beruházásoknak, amelyeknél a következő néhány évben indulhat meg a kitermelés.

Becslések szerint a Hebron 700 milliárd hordós készlete nagyjából 77,8 milliárd dollárt érhet, mivel a Brent kőolaj 111 dollár körül forog a tőzsdén. Ezzel szemben az albertai mezőkből kinyerhető Western Canadian Select (WCS) típus ára nagyjából 57 dollár körül mozog.

Exxon

Forrás: [origo]