Bankok taníthatják pénzügyekre a brit gyerekeket

Vágólapra másolva!
Eddig csak egy-egy iskolában tanítottak pénzügyi ismereteket a diákoknak Nagy-Britanniában, de kétszáz képviselő felkarolta az ügyet, hogy a képzést építsék be a hagyományos tananyagok közé. A tervek szerint a bankok emberei is részt vennének a diákok tanításában.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint 2014 szeptemberétől a pénzügy válságban kulcsszerepet játszó legnagyobb bankok emberei járnák majd az iskolákat Nagy-Britanniában, hogy pénzügyi ismereteket tanítsanak a diákoknak - írta a Financial Times. A hagyományos tananyag közé illesztenék a képzést, amelyet a tanároknak kellene oktatni, de a bankok emberei is részt vennének a rendszerben.

Kétszáz brit parlamenti képviselő kampányol a pénzügyi ismeretek iskolai oktatásáért, hogy a pénzzel való bánásról szóló tudást a matematikával egy szinten tanítsák. A konzervatív Justin Tomlinson képviselő szerint a tanárokat kell kiképezni az oktatásra, de lennének olyan szervezetek, amelyek szintén részt vennének a képzésben.

A tanárok szakszervezetei és más érdekszervezetek nem kifogásolják a tárgy tanítását, de arra figyelmeztetnek, biztosítani kell, hogy az iskola ne legyen a vállalatok reklámfelülete. "A gyerekeket és fiatalokat nem szabad kitenni ennek abban az életkorban, amikor még könnyen befolyásolhatók" - mondta a legnagyobb tanári szakszervezet vezetője.

A terv valójában csak abban lenne új, hogy minden általános iskolában bevezetnék a pénzügyi oktatást. Egyedi megállapodások alapján ugyanis már létezik ilyen néhány iskolában. Például a HSBC nagybank 2007 és 2011 között 20 ezer általános iskolás tanítását támogatta 3,4 millió fonttal (1,2 milliárd forint), a "Mit jelent a pénz? elnevezésű programban. Más bankok, így például a Royal Bank of Scotland is vett már részt hasonlóban.

A Barclays Pénzkészség elnevezésű programja pedig 16 és 25 év közötti fialatoknak szól, és a tanárok kérhetik, ha be szeretnék építeni tanrendjükbe a pénzügyi oktatást. "A tananyagot független ellenőrök hitelesítik, nem tartalmaz utalásokat a Barclays termékeire" - közölte a bank szóvivője.